Griekse vissers beloond als ze boot laten slopen

Het zijn zware tijden voor Griekse vissers: de visstand neemt af en de exploitatiekosten voor hun boten nemen juist toe. Honderden hebben inmiddels hun boot en vergunning ingeleverd. Deels omdat de vangsten achterblijven, deels omdat de Griekse overheid en de EU grof geld bieden als ze de visserij verlaten.

De bedragen variëren van 6000 tot 260.000 euro, afhankelijk van de grootte van de boot. De regeling is volgens de autoriteiten bedoeld om mensen aan te moedigen de visserij te verlaten en zo overbevissing in de Middellandse Zee tegen te gaan. Volgens de EU bestaat de Griekse vissersvloot uit zo’n 16.000 vaartuigen, waarvan 94 procent op kleine schaal opereert.

Na de jarenlange economische crisis is voor veel vissers de aangeboden financiële compensatie te verleidelijk om te laten lopen. Ze kunnen gewoon hun vergunning inleveren en iets anders met hun boot gaan doen. Maar als ze aanspraak willen maken op een volledige uitbetaling, dienen ze hun boot te laten vernietigen. En dat is de optie waar de meesten uiteindelijk voor kiezen, met pijn in het hart.

Een van de vissers die noodgedwongen zijn boot van de hand deed, vertelt aan persbureau Reuters dat de vangst het afgelopen jaar met 50 procent is gedaald. Oorzaak: een combinatie van overbevissing, gebrek aan regelgeving en vervuiling. “Ik doe dit werk al 67 jaar. Ik heb praktisch heel Griekenland gezien en nu heb ik mijn grens bereikt”, zegt hij. “Ik voel me verdrietig, ik wil niet dat het op deze manier eindigt.”

De gevolgen van de regeling zijn niet alleen voor de vissers, ook de bouwers van de traditionele Griekse vissersboten worden erdoor geraakt. “Het vernietigen van de boten zal ons ook vernietigen. Wij komen zonder baan te zitten”, zegt een van hen. “Dus ik denk dat ze iets niet goed doen.” De traditionele houten vissersboten zijn een onderdeel van de Griekse geschiedenis en cultuur, zeggen de scheepsbouwers. Zij vinden dat de boten in een museum horen, en niet op de schroothoop.

4 Responses to Griekse vissers beloond als ze boot laten slopen

  1. […] Griekse vissers beloond als ze boot laten slopen […]

  2. […] Griekse vissers beloond als ze boot laten slopen […]

  3. […] Griekse vissers beloond als ze boot laten slopen […]

  4. […] Griekse vissers beloond als ze boot laten slopen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: