Vandalen bekladden Holocaust-monument

Het Holocaust-monument in Thessaloniki was afgelopen nacht opnieuw het doelwit van vandalisme. Onbekenden bekladden de bronzen sculptuur op het Eleftheriasplein met rode verf en vernielden bloemen rond het monument.  Het is de derde keer sinds december 2017 dat het monument is beklad.

De lokale autoriteiten vermoeden dat het vandalisme het werk was van deelnemers aan het protest tegen het Macedonië-akkoord tussen Griekenland en FYROM dat eerder op de avond in de buurt plaatsvond. In januari werden op de basis van het beeld met zwarte verf de naam van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad en een white power-teken gespoten. Ook toen was er in de stad een Macedonië-protest gehouden.

Griekse politieke partijen, organisaties en gewone burgers hebben hun afschuw uitgesproken over het vandalisme. De Joodse gemeenschap in Thessaloniki noemde het in een schriftelijke verklaring ‘weer een duidelijk teken van de tragische gevolgen van racisme en onverdraagzaamheid’. De hoofdaanklager van Thessaloniki kondigde aan een onderzoek in te stellen en riep getuigen op eventueel bewijsmateriaal – zoals foto’s en video’s – over te dragen.

Het Holocaust-monument stelt een zevenarmige menorah voor, waarvan de vlammen zijn omhuld door menselijke lichamen. De bronzen sculptuur is opgericht ter nagedachtenis aan de 50.000 Griekse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in nazi-kampen.

Het monument werd in 1997 gemaakt door de Servische kunstenaar Nandor Glid en zijn zoon Daniël. Nandor Glid, wiens ouders werden vermoord in Auschwitz, ontwierp ook het herdenkingsmonument in het concentratiekamp Dachau. Sinds 2006 staat het beeld op de parkeerplaats tegenover de haven aan het begin van Nikis Avenue.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: