Griekenland en Macedonië tekenen historisch akkoord

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias en zijn Macedonische collega Nikola Dimitrov hebben vandaag hun handtekening gezet onder een overeenkomst over een nieuwe naam voor de voormalige Joegoslavische republiek.

Het akkoord over de nieuwe naam (Republiek Noord-Macedonië) werd getekend bij het Prespameer, gelegen op het drielandenpunt van Macedonië, Albanië en Griekenland.

Historische gebeurtenis

“Het is een historische gebeurtenis voor de twee partijen, voor de Balkan, maar ook voor de hele Europese Unie en Europa. Want het bewijst boven alles dat diplomatie, dialoog en de bereidheid om een oplossing te vinden ook een oplossing biedt”, aldus Frederica Mogerini, Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU.

Na de ratificatie moeten de beide parlementen nog hun goedkeuring geven. Macedonië wil bovendien een referendum houden. De Macedonische president Gjorge Ivanov is tegen en weigert echter het besluit te ondertekenen.

Eerder deze week bereikten de premiers Tsipras en Zaev een akkoord over het naamconflict, dat conflict stamt uit 1991. Toen scheidde Macedonië zich vreedzaam af van Joegoslavië en doorging als de onafhankelijke Republiek Macedonië. Dat viel slecht in Griekenland, dat zelf een historische regio Macedonië heeft.

Zowel in Macedonië als in Griekenland zorgt de naamsverandering voor felle protesten, duizenden mensen zijn in beide landen de straat opgegaan om te protesteren. De demonstranten beschuldigen hun regering van landverraad.

Motie van wantrouwen

De Griekse regering overleefde een motie van wantrouwen. Oppositieleider Kyriakos Mitostakis diende de motie in, omdat hij het ‘slechte akkoord’ over de nieuwe naam van Macedonië verwerpt. “We gaan de Grieken niet verdelen om de Skopianoi (de naam die de Grieken gebruiken voor de Macedoniërs) te verenigen”, zei hij in het parlement.

De poging van Nea Dimokratia om Tsipras onderuit te halen kreeg steun van 127 van 300 parlementsleden, 153 stemden tegen.

6 Responses to Griekenland en Macedonië tekenen historisch akkoord

  1. […] Griekenland en Macedonië tekenen historisch akkoord […]

  2. […] dat er aanwijzingen dat de Russen betrokken waren bij betogingen in Griekenland tegen de deal met Macedonië en dat ze – vergeefs – probeerden Griekse staatsambtenaren om te […]

  3. […] de controversiële naamdeal met Macedonië zei Mitsotakis dat ND ‘al het mogelijke heeft gedaan om de ondertekening tegen […]

  4. […] was de belangrijkste onderhandelaar van Griekenland in de gesprekken die leidden tot het akkoord dat in juni werd gesloten en waarin werd besloten dat het buurland voortaan Republiek Noord-Macedonië zal […]

  5. […] zomer bereikten Griekenland en zijn noordelijke buur een akkoord over een 27 jaar oud geschil over de naam van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Om […]

  6. […] dat akkoord hebben de premiers van beide landen afgesproken dat de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië (FYROM) voortaan de Republiek […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: