Griekenland verhuurt stranden voor commercieel gebruik

Het Griekse ministerie van Financiën zet vaart achter het verhuren van openbare stranden aan geïnteresseerde partijen. Die mogen de stranden dan gebruiken voor recreatieve activiteiten en er tafels, (lig)stoelen en parasols plaatsen. Organiseren van concerten of strandfeesten wordt bestraft.

Het recht op gebruik van het strand kan door het ministerie worden verleend voor één of meerdere jaren, maar niet korter dan 12 maanden – ongeacht de werkelijke gebruiksperiode.

Vorig jaar werd een proefproject met online veilingen gelanceerd om de lease- en licentieprocedure zo transparant mogelijk te maken en te zorgen voor een maximale deelname. Het bleek een succes. De tarieven die de huurders betaalden voor het gebruik van 61 stranden lagen 50,3 procent hoger dan de startbedragen.

Het project loopt nog tot eind december 2019. Inmiddels zijn al 90 online veilingen afgerond en er staan nog zo’n 130 stranden in heel Griekenland op de lijst. Onder andere stranden op Spetses, Hydra, Poros, Aegina, Rhodos, Kreta en Kefalonia zijn te huur.

Niet alle Griekse stranden komen in aanmerking voor commerciële of recreatieve activiteiten. Het ministerie van Milieu bepaalde dat beschermde natuurgebieden, kleine eilandmoerassen en het Nationale Marine Park van Alonissos niet verhuurd mogen worden.

Dat geldt ook voor de kustlijn vanaf Neda tot het zuiden van de Golf van Kyparissia, de wetlands van Mikro en Megalo Livari op Evia en het Myrtos-strand op Kefalonia.

One Response to Griekenland verhuurt stranden voor commercieel gebruik

  1. […] Griekenland verhuurt stranden voor commercieel gebruik […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: