ELTA int stroomfacturen, maar houdt het geld achter

Duizenden Grieken die netjes hun elektriciteitsrekening betaalden op het postkantoor hebben daarbij zonder het te weten de kas van de Griekse posterijen (ELTA) gespekt.

ELTA hield de betalingen achter in plaats van het geld door te geven aan het Griekse elektriciteitsbedrijf (DEI). Volgens Griekse media zou het gaan om een bedrag van ongeveer 20 miljoen euro.

Klanten kregen na het voldoen van de rekening op het postkantoor een betalingsbewijs mee, maar ze kregen later een aanmaning van het elektriciteitsbedrijf op de mat, inclusief boeterente. Ook naar de 15 procent korting voor het op tijd betalen van de rekening konden ze fluiten. Bovendien lopen ze het risico dat de stroom wordt afgesloten.

De krant Kathimerini concludeerde dat ELTA een ‘sluwe manier heeft gevonden om financiële gaten te dichten’. Kathimerini vroeg het postbedrijf om opheldering, maar de directie wilde geen antwoord geven en zei dat ‘de bestuursvoorzitter niet op elke afzonderlijke vraag kan antwoorden die naar boven komt.’ Het elektriciteitsbedrijf neemt de zaak hoog op: “Dit is een heel moeilijke kwestie die we meteen zullen aanpakken”.

Gedupeerde klanten die een aanmaning hebben gekregen kunnen met het betaalbewijs van het postkantoor naar een kantoor van DEI gaan. Daar wordt hun schuld handmatig uit de computer gehaald en krijgen ze alsnog de 15 procent korting, die wordt verrekend op de volgende factuur. Wie geen betaalbewijs (meer) heeft, moet wachten tot ELTA het geld alsnog aan DEI heeft betaald.

In maart 2017 speelde een soortgelijk probleem. Toen was ELTA een bedrag van 19,5 miljoen verschuldigd aan het stroombedrijf. Volgens ELTA was het te wijten aan problemen met een online interbancair transactiesysteem en was het geld inmiddels al uitgegeven aan andere zaken.  Het verschuldigde bedrag werd uiteindelijk betaald na een waarschuwingsbrief waarin DEI dreigde met juridische stappen.

In Griekenland is het betalen van rekeningen op het postkantoor nog altijd zeer gebruikelijk. Er wordt wel vaker op gewezen dat facturen ook online betaald kunnen worden, bijvoorbeeld via www.dei.gr.

2 Responses to ELTA int stroomfacturen, maar houdt het geld achter

  1. […] ELTA int stroomfacturen, maar houdt het geld achter […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: