Griekse berenpopulatie groter en genetisch sterker

De inspanningen om de bruine beren in Griekenland te beschermen beginnen hun vruchten af te werpen. Uit een onderzoek van Arktouros blijkt dat de populatie een licht herstel laat zien. Er zijn meer beren, die ook genetisch sterker zijn.

Voor het onderzoek verzamelde Arktouros, een organisatie die zich inzet voor het welzijn en behoud van de beer in Griekenland, drie jaar lang haren van elektriciteitspalen die beren als krabpaal gebruiken.

Ruim 3000 verzamelde haarmonsters ondergingen een DNA-analyse. De resultaten werden gepubliceerd in de recente editie van het tijdschrift Heredity. Tussen 2007 en 2010 werden 250 beren geïdentificeerd aan de hand van de haarmonsters. Ook bleek dat er vier genetisch verschillende populaties leven in Rodopi, Vitsi, Varnounda en Pindos.

Een studie van Arktouros in 2015 berekende dat de berenpopulatie van Griekenland minstens 450 individuen telt. Ondanks de toegenomen populatie is de bruine beer in Griekenland nog niet uit de gevarenzone, zegt Alexandros Karamanlidis, wetenschappelijk directeur van Arktouros, tegen persbureau AMNA.

Volgens Karamanlidis leefden de drie populaties in Pindos vroeger geïsoleerd van elkaar, waardoor de beren genetisch zwakker werden en dreigden uit te sterven. Dit proces lijkt tot stilstand gekomen omdat de beren zich door veranderingen in hun leefgebied (inclusief verstedelijking) makkelijker en veiliger in het gebied kunnen verplaatsen.

3 Responses to Griekse berenpopulatie groter en genetisch sterker

  1. Martijn schreef:

    En wij hebben Olivier B. Bommel, Beertje Collargol en Winnie de Poeh. Beregoede knuffelberen.

  2. Rob Alberts schreef:

    Goed nieuws!

    Diervriendelijke groet,

  3. […] Griekse berenpopulatie groter en genetisch sterker […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: