Varoufakis presenteert nieuwe partij MeRA25

MeRA25, de nieuwe politieke partij van Yanis Varoufakis, wil ‘realistische hoop’ brengen in Griekenland. De voormalige minister van Financiën beloofde zijn land te bevrijden van de schuldenlast.

Volgens Varoufakis leefde Griekenland als een ‘schuldenarenkolonie’, wat uiteindelijk zou leiden tot ‘verwoestijning’, een complete kaalslag. Hij zei dat het land in feite vier faillissementen heeft ondergaan: een failliete staat met failliete banken en failliete huishoudens en niet-levensvatbare bedrijven ‘waar iedereen geld verschuldigd is aan iedereen, maar waar niemand kan betalen.’

“Onze jongeren leren om te leven van 400 euro per maand of ze willen emigreren. We kunnen hen niet alleen terugkrijgen met een verlichting van de staatsschuld zoals de crediteuren ons beloven”, zei Varoufakis. “Als je menselijk kapitaal eenmaal is vertrokken, ben je beroofd.”

MeRA 25 heeft als doel om Griekenland te bevrijden van ‘schuldslavernij’. De voorstellen van Varoufakis omvatten een herstructurering van de staatsschuld, een belastingverlaging en de oprichting van een staatsbedrijf om de schulden van huishoudens te beheren en mensen met een schuld bij de bank te beschermen tegen huisuitzettingen.  Varoufakis is van plan om met zijn partij deel te nemen aan de Griekse verkiezingen die voor 2019 gepland staan.

De 57-jarige econoom was van januari tot juli 2015 minister van Financiën van Griekenland. Een dag na het referendum van 5 juli stapte hij op. In februari 2016 lanceerde Varoufakis zijn nieuwe pan-Europese democratische beweging DiEM25.

Sinds zijn vertrek uit de regering heeft Varoufakis regelmatig harde kritiek geuit op premier Alexis Tsipras. Hij beschuldigt zijn voormalige kameraad van verraad in de strijd tegen de opgelegde bezuinigingen en zegt dat Tsipras door de knieën is gegaan voor de schuldeisers.

5 Responses to Varoufakis presenteert nieuwe partij MeRA25

  1. H. van Walsum schreef:

    Ik wens Varoufakis veel succes, maar ik geloof niet in sprookjes. Overgekookte melk krijg je niet meer in het pannetje. Zolang de Griekse overheid met oogkleppen oploopt vanaf 2000, zal en gaat er niets veranderen.

  2. Christine lanoo schreef:

    Ook ik wens Varoufakis veel succes en indien ik zou mogen stemmen hij had mijn stem. Helaas kan dit enkel voor de gemeenteverkiezing.

  3. […] deze week presenteerde Varoufakis in Athene zijn nieuwe partij. Met MeRA25 wil de voormalige minister deelnemen aan de volgende Griekse nationale verkiezingen, […]

  4. […] Varoufakis presenteert nieuwe partij MeRA25 […]

  5. […] 2016 lanceerde Varoufakis zijn nieuwe pan-Europese democratische beweging DiEM25. Twee jaar later richtte hij de partj MeRA25 op, die bij de laatste verkiezingen 9 zetels […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: