Vier Grieken op miljardairslijst van Forbes

Op de lijst met miljardairs die het Amerikaanse zakenblad Forbes ieder jaar publiceert staan dit jaar vier Grieken. Dat is er één meer dan in 2017.

De hoogst genoteerde Griek op de lijst is Spiro Latsis, hij maakte een enorme sprong van de 1098e naar de 729e plaats. Zijn vermogen wordt geschat op 3,2 miljard dollar. De 71-jarige Latsis is de zoon van scheepsmagnaat John Latsis en beheert het familiefortuin sinds diens dood in 2003.

De familie Latsis bezit aandelen in Hellenic Petroleum, de grootste oliemaatschappij van Griekenland, en Lamda Development, een beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar in Zuidoost-Europa. Ook heeft de familie een aandeel in EFG International, een private banking groep uit Zürich.

De 64-jarige Philip Niarchos staat op de 859e plaats met een vermogen van 2,8 miljard. Hij is de oudste zoon van de overleden scheepvaartmagnaat Stavros Niarchos en heeft een groot deel van diens kunstverzameling geërfd. Het is naar verluidt de grootste privécollectie met werk van Van Gogh (waaronder zijn oorloze zelfportret) en bevat het bekende Picasso-schilderij ‘Yo, Picasso’.

Op de 965e plaats staat Aristotelis Mistakidis. De directeur van mijnbedrijf Glencore International bezit 2,5 miljard dollar. Mistakidis heeft naast de Griekse ook de Britse nationaliteit.

Oliemagnaat Vardis Vardinoyannis (84)  staat met een vermogen van 1,1 miljard op plaats 1999 van de Forbes-lijst. Hij is de mede-oprichter van Motor Oil Hellas, een aardoliemaatschappij die in 2005 naar de Griekse beurs ging. De familie Vardinoyannis investeert ook in scheepvaart, de financiële sector en voetbalteams. In november 1990 overleefde Vardinoyannis een moordaanslag van de Griekse terroristische groepering 17 november.

De lijst van de superrijken wordt dit jaar aangevoerd door Jeff Besos. De eigenaar van Amazon heeft een geschat vermogen van 112 miljard dollar. Microsoft-baas Bill Gates – in 2017 nog de nummer één – volgt met 90 miljard. Op de derde plaats van de Forbes-lijst staat belegger Warren Buffet met een vermogen van 84 miljard.

One Response to Vier Grieken op miljardairslijst van Forbes

  1. […] Vier Grieken op miljardairslijst van Forbes […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: