Freedom Besieged: beeld van een nieuwe Griekse generatie

Freedom Besieged is (weer) een documentaire over de Griekse crisis. Maar het is geen pessimistisch verhaal. De 25-jarige Grieks-Canadese regisseur Panagiotis Giannitsos wilde weten welke invloed de financiële crisis in Griekenland heeft op de jeugd. Giannitsos ontdekte dat de jongere generatie Grieken zich ontpopt als innovators en ondernemers.

Startpunt van de documentaire is de gewelddadige dood van de 15-jarige Alexandros Grigoropoulos in 2008. Dat incident zorgde ervoor dat de jeugd betrokken raakte. De stemming is langzaam verschoven van het strijden tegen de overheid naar het verslaan van de crisis door zelf succesvol te worden. Dat zorgde voor een heropleving van creativiteit die Griekenland volgens Giannitsos naar een nieuwe welvaart zal leiden.

De film belicht positieve verhalen van en over jongeren. Bijvoorbeeld het verhaal van een boer in Argolida die een basketbalkamp voor jongeren runt, van een 15-jarige jongen in Thessaloniki die de eerste online jongeren-denktank opzette of van de jonge Griek die Athene verruilde voor de bergen van Euboea en daar met andere jongeren een volledig zelfvoorzienend en duurzaam eco-dorp oprichtte.

In de documentaire worden de verhalen van de jongeren in beeld gebracht, maar er komen ook diverse deskundigen aan het woord die hun eigen inzichten delen. Enkele prominenten die aan het woord komen zijn politiek activist en filosoof Noam Chomsky, voormalig Amerikaans presidentskandidaat Michael Dukakis, Nea Dimokrtia-leider Kyriakos Mitsotakis en voetballegende Giorgos Karagounis.

Freedom Besieged gaat eind april in première in Athene.

One Response to Freedom Besieged: beeld van een nieuwe Griekse generatie

  1. […] Freedom Besieged: beeld van een nieuwe Griekse generatie […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: