Mastiek officieel erkend als natuurlijke remedie

De beroemde en unieke mastiek van Chios is door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA officieel goedgekeurd als natuurlijk geneesmiddel voor de EU en andere landen die de Europese farmaceutische richtlijnen volgen.

De EMA-commissie voor kruidengeneesmiddelen heeft de mastiek(korrels) ingedeeld in de categorie traditionele kruidengeneesmiddelen die kunnen werken bij dyspeptische aandoeningen (maagklachten en spijsverteringsproblemen) en huidwonden.

Het was al bekend dat de antimicrobiële werking van mastiek helpt bij tandplak en ontstekingen van het tandvlees. Dankzij de antioxiderende werking is het ook goed voor de algemene gezondheid. Er lopen nog onderzoeken naar de effecten van mastiek op de ziekte van Crohn, diabetes en cholesterol.

Mastiek is de aromatische hars van de mastiekboom, die alleen groeit in het zuiden van het eiland Chios. De hars wordt verwerkt in diverse producten zoals kauwgom, gebak, frisdrank en de sterke drank masticha. De hars werd vroeger in de schilderkunst veel gebruikt als vernis in de olieverftechniek.

Mastiek heeft al sinds 1997 een Europese Beschermde Oorsprongsbenaming. In 2014 werd het opgenomen op de Unesco-lijst van Immaterieel erfgoed.

4 Responses to Mastiek officieel erkend als natuurlijke remedie

  1. Martijn schreef:

    Goed nieuws. Laatste EMA wapenfeit vanuit Londen vóór de verhuizing naar Amsterdam of Milaan?

  2. […] Mastiek officieel erkend als natuurlijke remedie […]

  3. […] jaar werd mastiek van Chios officieel erkend als natuurlijke remedie, werd er een petitie opgesteld tegen plastic wegwerpbakjes voor olijfolie […]

  4. […] Mastiek officieel erkend als natuurlijke remedie […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: