Kapitaalcontroles verder versoepeld

Griekenland heeft de kapitaalcontroles opnieuw versoepeld. Vanaf 1 maart mogen Grieken per kalendermaand maximaal 2300 euro opnemen van hun bankrekening, die limiet stond op 1800 euro.

Minister van Financiën Eflkidis Tsakalotos heeft een reeks maatregelen goedgekeurd die de beperkingen in het kapitaalverkeer moeten versoepelen. Behalve het verruimen van de opnamelimiet, is ook het bedrag verhoogd dat in contanten naar het buitenland mag worden meegenomen. Wie op reis gaat naar het buitenland mag nu 2300 euro aan bankbiljetten meenemen, dat was 2000 euro.

Verder is het gemakkelijker om een nieuwe bankrekening te openen en kunnen rekeningen door meerdere mensen worden beheerd. Geld overmaken naar buitenlandse rekeningen is bepekt mogelijk. Rekeninghouders mogen iedere twee maanden maximaal 2000 euro overmaken.

De kapitaalcontroles werden eind juni 2015 ingesteld, toen er werd gevreesd voor een Grexit en de banken drie weken gesloten waren om een bankrun te voorkomen. De regering nam de maatregelen om te voorkomen dat de banken zouden omvallen. In september 2017 werden de beperkingen al versoepeld.

Het ministerie van Financiën zei in een verklaring dat het uiteindelijke doel is om de beperkingen zo snel mogelijk volledig op te heffen, terwijl de financiële en macro-economische stabiliteit behouden blijft.

 

3 Responses to Kapitaalcontroles verder versoepeld

  1. […] Kapitaalcontroles verder versoepeld […]

  2. […] Grieken iedere twee weken 840 euro in één keer van hun rekening halen. In september 2017  en in maart van dit jaar werden de beperkingen verder versoepeld. Wanneer de beperkingen helemaal worden opgeheven is nog […]

  3. […] Sinds september 2017 werden de beperkingen al in stappen versoepeld. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: