‘Alexander de Grote’ verwijderd van luchthaven Skopje

Macedonië maakt werk van de beloofde naamsverandering van het vliegveld in de hoofdstad Skopje. De drie meter hoge letters met de naam van de (nu nog) Alexander de Grote-luchthaven zijn verwijderd.

Het vliegveld van de voormalige Joegoslavische republiek wordt omgedoopt in Skopje International Airport. Tot 2006 heette het Skopje Airport, tot de toenmalige regering de luchthaven vernoemde naar Alexander de Grote. Dit tot groot ongenoegen van de Grieken, voor wie de historische legeraanvoerder een nationale held is.

Premier Zoran  Zaev liet vorige maand weten dat zaken die naar Alexander de Grote zijn vernoemd een nieuwe naam zullen krijgen, als gebaar van goede wil naar Griekenland. De huidige Macedonische regering is ook van plan de naam van een snelweg met de naam Alexander te wijzigen in Prijatelstvo, wat ‘vriendschap’ betekent. Verder is besloten het monument van Alexander van het belangrijkste plein in de hoofdstad te verwijderen.

Sinds eind vorig jaar praten de twee buurlanden over een oplossing voor het slepende conflict over de naam Macedonië. Griekenland wil dat de regering in Skopje de naam van het land verandert in Boven-, Nieuw- of Noord-Macedonië. Maar dat voorstel stuit nationalisten in beide landen tegen de borst.In Thessaloniki en Athene gingen boze Grieken massaal de straat op om te protesteren tegen elke oplossing waarbij Macedonië de naam Macedonië mag blijven gebruiken.

De ruzie over de naam begon in 1991 toen de Joegoslavische deelstaat Macedonië de onafhankelijkheid uitriep. Volgens de Grieken impliceert de gekozen naam van het buurland een territoriale claim op hun noordelijke provincie met dezelfde naam, ook zeggen ze dat Macedonië historische gebeurtenissen en helden (Alexander de Grote) claimt terwijl die Grieks zijn.

2 Responses to ‘Alexander de Grote’ verwijderd van luchthaven Skopje

  1. Rob Alberts schreef:

    Vrede opkomst.

    Vredelievende groet,

  2. […] ‘Alexander de Grote’ verwijderd van luchthaven Skopje […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: