Amfissa viert carnaval met de Geest van Harmaina

Op diverse plaatsen in Griekenland wordt uitbundig carnaval gevierd met optochten en praalwagens. Maar er zijn ook diverse regio’s die er een geheel eigen invulling aan geven.

Zo wordt op Naxos in de laatste carnavalsweek Methydotia gevierd. Bij dit feest verkleden de meisjes zich als Mainaden (de nimfen die Dionysos vereerden) en vermommen de jongens zich als Satyrs. Op Skyros hullen de mannen van het eiland zich in geitenvellen en dansen ze met bellen en maskers door de straten.

In Amfissa, een deelgemeente van Delphi in Centraal-Griekenland, speelt de legende van de Geest van Harmaina een belangrijke rol in het laatste carnavalsweekend. Spookverhalen komen in dit deel van Griekenland veel voor. De geesten zouden de zielen zijn van mensen of dieren die zijn gedood en door het gebied dwalen.

Noodlottige liefde

Het verhaal over de Geest van Harmaina is een van de populairste verhalen en gaat over de noodlottige liefde tussen Konstansis en Lenio. Konstantis was een charmante hardwerkende jongeman die als leerlooier werkte in de wijk Harmaina. Hij was smoorverliefd op het knappe meisje Lenio. Om een ring te kunnen kopen voor zijn geliefde vertrok Konstansis uit Amfissa om geld te verdienen met de verkoop van huiden.

Toen hij genoeg geld had verdiend, keerde hij met een ring terug naar de stad. Daar wachtte hem slecht nieuws: Lenio was bij de bron van Harmaina getroffen door de bliksem en had dat niet overleefd. Konstansis was overmand door verdriet om het verlies van zijn geliefde en de volgende ochtend werd hij dood aangetroffen aan de voet van het kasteel.

Nacht van de geesten

Sindsdien wordt gezegd dat de geest van Konstantis rondwaart bij de bron van Harmaina. Hij zou de ‘Tambakides’ (leerlooiers) beschermen die voor hun werk dagelijks bij de bron te vinden waren. Sommige mensen beweren dat de geest iedere zaterdag kreunend en rammelend met kettingen door de stad dwaalt, langs het huis van Lenio en langs zijn eigen huis, en dat hij uiteindelijk verdwijnt bij de waterbron waar Lenio omkwam.

Met carnaval wordt de legende in Amfissa nieuw leven ingeblazen. Op de vrijdag en zaterdag voor Schone Maandag verkleden de plaatselijke bewoners zich als schapen, feeën en elfjes en spelen ze het oude spookverhaal na. Op de eerste avond is er de ‘oproeping van Konstantis, daarna volgt een processie in de ‘nacht van de geesten’. De bonte stoet , gekleed in kostuums met leer, bellen en touwen, trekt dan door de oude leerlooierswijk Harmaina en eindigt op het Kehagiaplein in de stad.

3 Responses to Amfissa viert carnaval met de Geest van Harmaina

  1. […] Amfissa viert carnaval met de Geest van Harmaina […]

  2. […] Amfissa viert carnaval met de Geest van Harmaina […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: