Varoufakis onthult naam politieke partij

MeRA25, zo heet de nieuwe partij van Yanis Varoufakis. De voormalige minister van Financiën onthulde de naam vandaag op zijn website.

“Omdat mera in het Grieks wordt vertaald als dag of als diem in het Latijn”, schrijft Varoufakis. “En omdat de Grieken genoeg hebben van de lange nacht van schuldslavernij waartoe ze al zoveel jaren op rij zijn veroordeeld.”

De naam van de partij is een afkorting van Europees Realistisch Ongehoorzaamheids Front. In de opinie van Varoufakis is het noodzakelijk een breed, pan-Europees front te vormen tegen de ‘oligarchen zonder grenzen’ die verantwoordelijk zijn voor de Griekse schuldenlast. Ook zegt hij dat er eind moet komen aan blinde gehoorzaamheid aan de richtlijnen van de trojka en haar ‘binnenlandse agenten’.

Sinds zijn vertrek uit de regering heeft Varoufakis regelmatig harde kritiek geuit op premier Alexis Tsipras. Hij beschuldigt zijn voormalige kameraad van verraad in de strijd tegen de opgelegde bezuinigingen en zegt dat Tsipras door de knieën is gegaan voor de schuldeisers.

De nieuwe partij is gelieerd aan zijn pan-Europese beweging DiEM25. Varoufakis wil met MeRA25 meedoen aan de Griekse parlementsverkiezingen van 2019. Op 26 maart wordt de partij gepresenteerd.

De verklaring op de website van Varoufakis

2 Responses to Varoufakis onthult naam politieke partij

  1. […] Varoufakis onthult naam politieke partij […]

  2. […] MeRA 25 heeft als doel om Griekenland te bevrijden van ‘schuldslavernij’. De voorstellen van Varoufakis omvatten een herstructurering van de staatsschuld, een belastingverlaging en de oprichting van een staatsbedrijf om de schulden van huishoudens te beheren en mensen met een schuld bij de bank te beschermen tegen huisuitzettingen.  Varoufakis is van plan om met zijn partij deel te nemen aan de Griekse verkiezingen die voor 2019 gepland staan. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: