GIVMED: Medicijndonatie voor een goed doel

Een nieuw initiatief van non-profitorganisatie GIVMED moet ervoor zorgen dat ongebruikte medicijnen niet meer in de vuilnisbak belanden, maar terechtkomen bij mensen die ze nodig hebben.

Grieken kunnen hun ongebruikte geneesmiddelen doneren aan diverse liefdadigheidsinstellingen en zorginstellingen die sociaal kwetsbare groepen ondersteunen. Op de website van GIVMED staat een lijst van 120 organisaties, zoals sociale apotheken, ngo’s, verpleeghuizen, weeshuizen en bejaardentehuizen, die de medicijnen goed kunnen gebruiken.

In principe zijn alle geneesmiddelen welkom, zolang de vervaldatum niet is bereikt. Uitzonderingen zijn geopende verpakkingen van hoestdranken, cremes en druppels. Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden en medicatie tegen epilepsie worden ook niet geaccepteerd. Op verschillende plaatsen in Athene komen inzamelpunten. Apothekers zien erop toe dat de medicijnen aan de juiste patiënten worden verstrekt.

Naar schatting vervallen in Griekenland jaarlijks 34 miljoen doosjes met geneesmiddelen voordat ze zijn gebruikt. Daarvan wordt 37 procent door het toilet gespoeld of weggegooid met het huisvuil, wat schadelijk is voor het milieu.

5 Responses to GIVMED: Medicijndonatie voor een goed doel

 1. Chris de gruyter schreef:

  Misschien doen zoals in Belgiė, vervallen ( of overgebleven) medicatie inleveren bij de apotheek. Daar wordt het door firma opgehaald om vernietigd te worden.Spaart het milieu en de apotheker kan eventueel nakijken of er nog bruikbare medicatie bij is en verder verdelen.

 2. […] GIVMED: Medicijndonatie voor een goed doel […]

 3. Dora Herders schreef:

  Hier op Kreta staat bij elke apotheek een groene bak, dit noemen ze de “sociale apotheek” waar iedereen de ongebruikte (binnen de houdbaarheidsdatum) kan inleveren.

 4. Sararah schreef:

  Waar in Nederland kan ik medicijnen doneren?

 5. […] GIVMED: Medicijndonatie voor een goed doel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: