Vandalen vernielen omstreden beeld Phylax

Vandalen hebben afgelopen nacht in Palaio Faliro het controversiële beeld Phylax van zijn sokkel getrokken. Bij de val braken de vleugels van de sculptuur.

Volgens burgemeester Dionysis Hatzidakis arriveerde rond half vier ’s nachts een ​​groep van 15 gemaskerde mannen met een grote vrachtwagen en twee jeeps waarvan de nummerplaten waren verwijderd. Ze gooiden touwen om het beeld en trokken het naar beneden.

De vandalen zouden de eigenaar van een eethuisje vlak naast het standbeeld hebben gedreigd om ‘zijn zaak in brand te steken’ als hij de politie zou bellen. De burgemeester zei tegen Real FM dat hij aanwijzingen heeft dat de vandalen lid zijn van de rechts-extremistische Gouden Dageraad.

Sinds het beeld begin december in de zuidelijke voorstad van Athene werd geplaatst, zorgt het voor een storm aan reacties. Tegenstanders zien in het felrode, gevleugelde mensfiguur een afbeelding van de duivel en noemen het beledigend en onchristelijk. Volgens de maker waakt het beeld over de stad, Phylax is Grieks voor ‘bewaker’.

De sculptuur van de gerenommeerde Griekse kunstenaar Kostis Georgiou werd besmeurd met witte verf en op Oudjaarsdag protesteerden parochianen van de Panagia Myrtithiotissa-kerk bij het beeld. Een priester sprenkelde wijwater over het kunstwerk om de demonen te verdrijven.

2 Responses to Vandalen vernielen omstreden beeld Phylax

  1. Martijn schreef:

    Wat een lafbekken. Gemaskerd en voertuigkentekens verwijderd. Dit heeft niets met meningsuiting te maken, maar met activistische minderheidsterreur. Oppakken en lang binnenhouden.

  2. […] Vandalen vernielen omstreden beeld ‘Phylax’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: