Santorini wil minder cruisetoeristen

De autoriteiten op Santorini gaan paal en perk stellen aan het aantal cruisetoeristen dat het eiland bezoekt. Dit jaar zal het eiland niet meer dan 8000 van deze bezoekers per dag ontvangen.

In het zomerseizoen wordt Santorini – dat zo’n 15.500 inwoners telt – elke dag bezocht door meer dan 12.000 passagiers van cruiseschepen. Soms liggen er zes cruiseschepen tegelijk voor anker bij het populaire Cycladeneiland.

De overgrote meerderheid van de dagjesmensen gaat naar de pittoreske dorpen Oia (ongeveer 1500 inwoners) en Fira (ongeveer 2100 inwoners). De stroom aan toeristen zorgt voor opstoppingen op de wegen, omdat de tientallen touringcars moeilijk kunnen manoeuvreren en parkeren in de smalle straten. Het grote aantal bezoekers veroorzaakt ook problemen met de watervoorziening, afvalverwerking en afvalbeheer op Santorini. Als het aantal toeristen gelijk blijft, kan de infrastructuur op het eiland het straks niet meer bolwerken.

De voordelen van het toerisme wegen nauwelijks op tegen de nadelen. Volgens officiële gegevens van de Griekse Havenbond kwamen er vorig jaar 783.893 cruisebezoekers naar Santorini. Het cruisetoerisme bracht in 2016 in totaal 509 miljoen euro in het laatje van de Griekse toeristenindustrie, slechts 43,7 miljoen euro daarvan (8,6 procent) ging naar Santorini. Havenstad Piraeus profiteerde het meest (43,8 procent van de totale opbrengst) van de cruiseschepen.

De gemeente en het havenfonds van Santorini werken daarom aan een nieuw verdelingssysteem voor ligplaatsen van de schepen en hebben cruiseondernemingen verzocht om niet alleen hun aankomstdagen, maar ook de tijden aan te passen zodat het aantal bezoekers beter verspreid wordt over de dag. Niet alle cruiseondernemingen zijn het eens met de nieuwe regels.

6 Responses to Santorini wil minder cruisetoeristen

 1. […] Santorini gaat aantal cruisetoeristen beperken […]

 2. […] jaar trokken de autoriteiten op Santorini zelf ook aan de bel over de situatie op het eiland. Ze kondigden aan dagelijks niet meer dan 8000 cruisetoeristen […]

 3. […] Santorini wil minder cruisetoeristen […]

 4. wally de wever schreef:

  Minder cruise toeristen is een MUST, te veel is te veel. Ik heb het zelf gezien. Ik dacht dat het eiland ging kantelen toen heel die massa naar de zonsondergang ging kijken.

 5. Echo schreef:

  De natuur heeft het probleem inmiddels rigoureus opgelost.. Geen cruiseschip meer te bekennen. Kunnen de bewoners van Santorini weer rustig gaan vissen en olijven plukken. En het eiland zal ook niet in zee gaan kantelen;).
  Dat zou trouwens niet de eerste keer zijn..
  Erg leuke reactie van Wally. Bedankt. Heb er even goed om gelachen:)

 6. Helga peeters schreef:

  Heel mooi eiland al 5 keer geweest maar de laatste keer in 2019 was het enorm druk te druk in september normaal gaan wij begin juni dan is het beter maar die cruise schepen er liggen er met momenten 6 of 8 dat is te veel voor zoon klein eiland en die verteren niets met een rugzakje en hun flesjes water daar moet dringend iets aan gedaan worden anders gaat alles kapot overvol van dag toeristen spijtig zo mooi eiland toppie 👍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: