Scheidend Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zou nooit goedkeuring hebben gegeven aan een Grexit. In een afscheidsinterview met de Britse krant Financial Times noemt hij een Grieks vertrek uit de eurozone ‘echt schadelijk’ en een ‘grote fout’.
Volgens Dijsselbloem is het een verkeerd beeld dat Duitsland de grootste voorstander was van een Grexit. Het waren juist landen uit Centraal- en Zuidoost-Europa met een lager welvaartsniveau dan Griekenland die de Grieken liever zagen vertrekken. “Achter de brede rug van Duitsland stonden enkele landen die simpelweg zeiden: we zijn er klaar mee. We hebben er geen vertrouwen meer in en we willen niet meer met de Griekse overheid praten. We willen het hebben over een plan B”, zegt Dijsselbloem in het interview.
In 2015 was een dreigende Grexit een terugkerend thema dat politieke spanningen tussen Griekenland en de Eurozone veroorzaakte. Vooral het optreden van toenmalig minister van Financiën Yanis Varoufakis zorgde voor wrevel bij Dijsselbloem en zijn collega’s.
Sinds het vertrek van Varoufakis in juli 2015 is de relatie tussen Griekenland en de andere eurolanden verbeterd, aldus Dijsselbloem in de Financial Times. “Premier Alexis Tsipras en de nieuwe minister Euclides Tsakalotos hebben de relatie met de Europese partners volledig veranderd. Bijna alles is eenvoudiger. Het is een heel andere situatie.”
Dijsselbloem geeft in het interview ook toe dat sommige maatregelen die Athene moest doorvoeren ‘extreem’ waren. Volgens de politicus ligt de focus van de gesprekken nu op hervormingen in plaats van bezuinigingen.
Dijsselbloem was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Eurogroep. Hij draagt die functie vandaag over aan de Portugees Mário Centeno.
Ja, ja onze SUPERMAN hij wast zijn handen in onschuld en is zichzelf aan het profileren nu hij op,zoek is naar een nieuwe baan. Daarom maar een artikel in een buitenlandse krant.
Misschien wordt hij dan wel gevraagd voor een mooie internationale functie.
[…] Dijsselbloem was geen voorstander van Grexit […]