Griekenland gaat sharia-wetgeving beperken

De bevoegdheden van islamitische rechtbanken die actief zijn in de grensregio in het noordoosten van Griekenland worden beperkt. Dat is de strekking van een wetsvoorstel waarover het Griekse parlement vandaag stemt.

De grootste partijen in Griekenland staan achter de nieuwe wet, die een eind zal maken aan regels die meer dan 90 jaar geleden zijn ingesteld in Thracië. In dat gebied woont een (Turkssprekende) moslimminderheid van ongeveer 100.000 personen. Veel civiele zaken worden in de grensregio via de sharia, islamitisch recht, geregeld.

Het gaat dan alleen om zaken in familie- en erfrecht, het sharia-strafrecht wordt niet toegepast. Griekse moslims doen regelmatig een beroep op een moefti voor zaken als echtscheiding, voogdij en overerving. Rechtengroepen zeggen dat het een systeem is dat vrouwen vaak discrimineert.

Onder de nieuwe wetgeving mag het islamitisch recht alleen worden toepast als beide partijen daarmee instemmen. In alle andere gevallen heeft het Griekse recht voorrang. Premier Tsipras noemde de nieuwe wetgeving ‘historisch’ en zei dat het ‘de gelijkheid tussen alle Grieken vergroot en verdiept.’

De wetsveranderingen – die volgens sommige juridische experts al veel eerder hadden moeten worden ingevoerd – volgen op een klacht die aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens werd voorgelegd. Een moslima uit Komotini diende een klacht in na een geschil over de erfenis van haar overleden echtgenoot.

De man had al zijn bezit nagelaten aan zijn vrouw, maar zijn familie eiste een verdeling van de nalatenschap volgens het shariarecht. De weduwe vond dat ze als Grieks staatsburger onder het Griekse recht viel, maar het Hooggerechtshof bepaalde dat ze zich toch aan de sharia moest houden. Die zaak was voor premier Tsipras aanleiding om de wet aan te passen.

Het gebruik van de sharia in Griekenland stamt uit de periode na de Eerste Wereldoorlog en de Grieks-Turkse oorlog (1919-1922), waarna een bevolkingsuitwisseling tussen Turkije en Griekenland plaatsvond.

In het Verdrag van Sevres uit 1920 en het Verdrag van Lausanne van 1923 werd officieel vastgelegd dat de islamitische gebruiken en religieuze wetgeving van toepassing zouden zijn op de duizenden moslims die plotseling Griekse burgers werden. “Als een lidstaat van de Europese Unie doet dit ons geen eer aan”, zei Tsipras eind vorig jaar tijdens een bezoek aan Thracië.

One Response to Griekenland gaat sharia-wetgeving beperken

  1. […] Griekenland gaat sharia-wetgeving beperken […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: