Mogelijk vuil spel bij zinken Agia Zoni II

Bij het zinken van de tanker Agia Zoni II was mogelijk opzet in het spel. Vanaf het begin beweerde eigenaar Thodoris Kountouris dat het zinken van zijn tanker het resultaat was van een moedwillige actie. Een grote scheur in de romp die zichtbaar is op beelden van de bergingsactie zou die theorie kunnen bevestigen.

Op de romp van de Agia Zoni is onder de waterlijn een grote, naar binnen gerichte scheur te zien. Deskundigen suggereerden dat de scheur is ontstaan doordat het schip een rots raakte, maar dat lijkt onwaarschijnlijk omdat de Agia Zoni voor anker lag toen ze zonk. Volgens de ingenieur die tijdens het incident aan boord was, hoorde hij een hard geluid – alsof een deur werd dichtgeslagen – vlak voordat het schip water maakte en zonk.  Een expert die is aangewezen door de officier van justitie doet nader onderzoek.

Volgens de krant Kathimerini doet de zaak denken aan de Mantoudi, een klein bevoorradingsschip dat in 1997 door een rivaal van de eigenaar tot zinken werd gebracht. Een voormalige explosieven-expert van de marine zou toen een bom hebben geplaatst.

De tanker met 2570 ton brandstof aan boord zonk op 10 september toen het voor anker lag in de Saronische Golf. Er waren op dat moment slechts twee bemanningsleden aan boord, in plaats van de vereiste elf. Het schip uit 1972 had geen geldig zeewaardigheidscertificaat en gaten in het ruim waren provisorisch gerepareerd. Waarschijnlijk had de Agia Zoni II ook meer olie aan boord dan was toegestaan.

Ongeveer 2,5 kilometer van de kust van Salamina werd vervuild met ruwe olie. De olievlek breidde zich vervolgens uit naar Piraeus en enkele stranden van de Atheense Rivièra. De olievlek veroorzaakte ernstige milieuschade.

2 Responses to Mogelijk vuil spel bij zinken Agia Zoni II

  1. […] Mogelijk vuil spel bij zinken Agia Zoni II […]

  2. Martijn schreef:

    Zo, 1 van de 2 aanwezige bemanningsleden was ingenieur. Dan moet de ander de kapitein zijn geweest.
    Ik blijf bij mijn opmerkingen die ik via deze site in September heb geuit.
    Een “merkwaardig”, verdacht en stinkend gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: