‘Moutza’ in het verkeer wordt bestraft

Het is een bekend gebaar in Griekenland, dat dikwijls bij ergernissen in het verkeer wordt toegepast: de moutza. Maar wie het gebaar gebruikt, kan binnenkort waarschijnlijk rekenen op een boete.

Het Griekse ministerie van Verkeer wil de moutza strafbaar maken, blijkt uit de nieuwe verkeerscode. De overtreding valt in de categorie ‘asociaal gedrag’. De boete (van naar verluidt 50 euro) geldt alleen voor professionele chauffeurs, zoals zoals taxi-, bus- en vrachtwagenchauffeurs, die anderen beledigen met het handgebaar.

In de nieuwe verkeerscode staat ook dat verkeersboetes worden berekend op basis van de inkomensstatus van de overtreder. Verder schrapt het ministerie de korting van 50 procent wanneer automobilisten hun boete binnen 10 dagen betalen.

De moutza (μούτζα) is een beledigend gebaar waarbij de hand met gespreide vingers in de richting van een ander wordt geduwd – en dat gaat vaak gepaard met een krachtterm. Nóg beledigender is de dubbele moutza: die maak je door de palm van je ene hand tegen de achterkant van de andere te slaan.

De oorsprong van het gebaar ligt in de gewoonte uit de Byzantijnse periode om vuil, as of uitwerpselen in het gezicht van veroordeelden te wrijven, als vernedering. Met de moutza zeg je dus eigenlijk: ‘ik smijt vuil in je gezicht’.

3 Responses to ‘Moutza’ in het verkeer wordt bestraft

  1. Constance schreef:

    Goed idee, moet in Nederland ook ingevoerd worden voor het gebaar met de middelvinger!

  2. Martijn schreef:

    Lekker belangrijk. Zie het als Griekse folklore en plaats het als beschermd immaterieel cultureel erfgoed op de Unesco lijst. Scheelt controles, boetes, ergernissen en ambtenarij.

  3. […] ‘Moutza’ in het verkeer wordt bestraft […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: