Bezoek Erdogan zorgt niet voor toenadering

Het was de bedoeling om de band tussen Griekenland en Turkije aan te halen, maar het bezoek van de Turkse president Erdogan aan Griekenland heeft de gespannen sfeer tussen de twee buurlanden er bepaald niet beter op gemaakt.

Op de tweede dag van zijn bezoek ging Erdogan naar Thracië, een regio in het noordoosten van Griekenland waar een (Turkssprekende) moslimminderheid woont. Hoofdstad Komotini werd in 1361 veroverd door het Ottomaanse Rijk en zou tot 1913 Ottomaans blijven. In Griekenland werd gevreesd dat het bezoek van Erdogan de etnische spanningen in de regio alleen maar zou versterken.

In Komotini bezocht Erdogan een moskee en een school, waar hij een menigte toesprak en speelgoed uitdeelde aan de kinderen. Sommige aanwezigen riepen ‘leider’ terwijl Erdogan langsliep, meldt persbureau Reuters. De Turkse president is erg populair onder de moslimbevolking in Thracië. “Wij hebben belangrijke beslissingen genomen om de rechten van onze etnisch Griekse burgers te beschermen, en het is ons recht om hetzelfde gedrag van Griekenland te verwachten”, zei Erdogan.

Discriminatie

Een dag eerder had Erdogan de Griekse regering ook al tegen de haren ingestreken door te suggereren dat de 100.000 moslims in de regio Thracië worden gediscrimineerd door Athene. Ze zouden geen hebben geen religieuze vrijheid hebben omdat de imams door de Griekse staat worden benoemd en niet worden gekozen door de bevolking.

Aan de vooravond van zijn bezoek aan Athene zette Erdogan kwaad bloed in Griekenland door in een interview het Verdrag van Lausanne uit 1923 – dat de landsgrenzen tussen Turkije en Griekenland bepaalde – opnieuw ter discussie te stellen. Tijdens een stroef verlopen welkomstceremonie  sloot de Griekse president Prokopis Pavlopoulos gisteren elke aanpassing van het verdrag uit.

Volgens Pavlopoulos vormt het Verdrag van Lausanne de hoeksteen van de betrekkingen tussen Griekenland en Turkije: “Er zijn geen tekortkomingen, het hoeft niet te worden herzien, of vernieuwd.”

2 Responses to Bezoek Erdogan zorgt niet voor toenadering

  1. […] Bezoek Erdogan zorgt niet voor toenadering […]

  2. […] week bracht de Turkse president Erdogan een tweedaags bezoek aan Griekenland. Hij vroeg toen opnieuw om de uitlevering van acht Turkse militairen die direct na de coup met een […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: