Griekenland haalt kwetsbare vluchtelingen van eilanden

De Griekse overheid heeft ruim 250 asielzoekers van Lesbos overgebracht naar de haven van Piraeus. Van daaruit worden ze naar opvangkampen en appartementen op het Griekse vasteland gebracht.

De kampen op de eilanden zitten overvol en moeten worden ontlast, zei minister van Migratie Ioannis Mouzalas tegen persbureau ANA. De minister kondigde ook meer ophaalacties aan. De komende dagen worden minstens 3000 mensen van Lesbos , Chios, Samos, Kos en Leros opgehaald en naar het vasteland gebracht.

In de meeste gevallen gaat het om complete families, alleenstaande vrouwen en zieke mensen. Doel is om zoveel mogelijk kwetsbare mensen te evacueren voor de winter zijn intrede doet. Zij krijgen op het vastland onderdak in accommodaties die worden ondersteund door de UNHCR. Mensen die volgens de Griekse overheid weinig of geen kans op asiel hebben, blijven in de kampen op de eilanden.

Die kampen zijn dikwijls overvol. Op Lesbos verblijven momenteel zo’n 8500 mensen die wachten op hun asielprocedure. De faciliteiten waar zij verblijven zijn berekend op minder dan 3000 mensen. De leefomstandigheden zijn er slecht, de procedures verlopen traag en er breken regelmatig onlusten uit. Met de winter voor de deur dreigt de situatie verder te verslechteren.

Inwoners van Lesbos gingen eerder deze maand in staking om te protesteren tegen het Europese asielbeleid, dat hun eiland tot een ‘gevangenis’ voor migranten en vluchtelingen heeft gemaakt.

 

3 Responses to Griekenland haalt kwetsbare vluchtelingen van eilanden

  1. […] Griekenland haalt kwetsbare vluchtelingen van eilanden […]

  2. […] zijn er slecht, de procedures verlopen traag en er breken regelmatig onlusten uit. Alleen kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, alleenreizende minderjarigen en ernstig zieken, mogen van de eilanden naar […]

  3. […] zijn er slecht, de procedures verlopen traag en er breken regelmatig onlusten uit. Alleen kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, onbegeleide minderjarigen en ernstig zieken, mogen van de eilanden naar […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: