Erdogan bezoekt Athene op 7 en 8 december

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan brengt volgende week een historisch bezoek aan Griekenland. Het is de eerste keer in 65 jaar dat een Turks staatshoofd Athene bezoekt.

Als premier kwam Erdogan al twee keer naar Griekenland, in 2004 en 2010. In juni van dit jaar kwam premier Binali Yildirim op bezoek in Athene. Er is geen bezoek van een Turks staatshoofd geweest sinds de reis van president Celal Bayar in 1952.

Op het programma staan een ontmoeting met premier Alexis Tsipras, president Prokopios Pavlopoulos en een bezoek aan Thracië. Tsipras en Erdogan zullen kwesties bespreken die van invloed zijn op de bilaterale betrekkingen, migratie, regionale veiligheid, de betrekkingen tussen de EU en Turkije, en economische samenwerking.

Het bezoek van Erdogan zou de relatie tussen de twee buurlanden moeten verbeteren. De verhoudingen tussen Turkije en Griekenland staan al een tijdje op scherp, sinds Erdogan liet weten dat hij het Vredesverdrag van Lausanne, dat in 1923 de landsgrenzen tussen Turkije en Griekenland bepaalde, niet accepteert.

De spanningen werden verder aangewakkerd toen Griekenland weigerde acht Turkse militairen uit te leveren om hun vermeende rol bij de mislukte staatsgreep in het buurland. Het aantal schendingen van het Griekse luchtruim door Turkse gevechtsvliegtuigen is sindsdien fors toegenomen en er werden provocerende acties uitgevoerd in de Egeïsche Zee.

Het bezoek van Erdogan staat gepland voor 7 en 8 december.

3 Responses to Erdogan bezoekt Athene op 7 en 8 december

  1. Martijn schreef:

    Hoop dat Griekenland waakzaam blijft.

  2. […] Erdogan bezoekt Athene op 7 en 8 december […]

  3. […] is voor een tweedaags bezoek in Griekenland. Met het bezoek hopen Turkije en Griekenland hun onderlinge relatie te verbeteren. Het is de eerste […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: