Strengere controles voor Grieken op Duitse luchthavens

Griekenland heeft een diplomatieke klacht ingediend bij Duitsland over de behandeling van Griekse burgers die die per vliegtuig arriveren op een Duitse luchthaven. Sinds 12 november worden zij onderworpen aan strengere veiligheidschecks dan andere inwoners van een Schengenland.

Op social media verschenen de afgelopen dagen verschillende verhalen van Grieken die hun frustratie uitspreken over de nieuwe regels. Ze noemen de manier waarop ze op Duitse luchthavens werden behandeld ‘vernederend’.

“Nadat we met een vlucht van Aegean Airlines waren geland in Frankfurt werden we via de achteruitgang van het vliegtuig naar buiten geleid”, vertelt een reiziger aan de krant Kathimerini. “Daar lieten ze ons staan in de kou, toen werden we in een bus gezet en naar een afgelegen gedeelte gebracht waar we een half uur in de rij moesten staan. Daarna werden we intensief verhoord door luchthavenofficials.”

Nationale veiligheid in gevaar

Duitsland beweert dat steekproefsgewijze controles op luchthavens in het hele land hebben aangetoond dat in de periode januari-oktober 2017 sprake was van ongeveer 1000 illegale aankomsten vanuit Griekenland; een veelvoud van alle andere vluchten uit Schengenlanden.  In een verklaring op de website van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt minister Thomas de Maizière dat Duitsland zijn landsgrenzen beter moet beschermen omdat de nationale veiligheid wordt bedreigd.

“Duitsland en andere EU-landen hebben dramatische terreuraanslagen meegemaakt. De veiligheidssituatie in Europa blijft gespannen. De bescherming van de buitengrenzen schiet tekort en illegale migratie binnen het Schengen-gebied stopt niet”, schrijft De Maizière.

De verscherpte veiligheidscontroles van de Duitse binnengrenzen zijn op 12 november ingegaan en gelden alleen voor de Duits-Oostenrijkse landsgrens en vluchten vanuit Griekenland naar Duitsland. De nieuwe maatregelen duren tot mei 2018.

Schengenverdrag

Burgers van de lidstaten die het Schengenverdrag hebben ondertekend mogen binnen deze landen vrij reizen. De controle van personen gebeurt aan de buitengrenzen van het Schengengebied.

De Schengenlanden kunnen bij bijzondere omstandigheden tijdelijke ontheffing van het verdrag vragen. Door de toename van het aantal vluchtelingen is het verdrag onder druk komen te staan.

Terreurverdachte vliegt van Hamburg naar Athene

Vorige week werd bekend dat een man die in Duitsland wordt verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie en onderzocht wordt door de Duitse justitie , in oktober van Hamburg naar Athene is gevlogen. Daarna is hij verder gereisd naar Turkije. De man had een enkelband om, maar kon ongehinderd op het vliegtuig stappen. De 35-jarige Syriër was in 2015 naar Duitsland gekomen.

One Response to Strengere controles voor Grieken op Duitse luchthavens

  1. […] Strengere checks voor Grieken op Duitse luchthavens […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: