Dodental overstromingen gestegen naar 19

Het aantal mensen dat in de regio Attica is omgekomen als gevolg van de overstromingen is opgelopen tot negentien. De brandweer vreest dat het aantal doden nog verder oploopt. Er wordt nog een aantal mensen vermist.

De brandweer vond vanmorgen het lichaam van een man onder de modder in de buurt van het depot van de gemeente Mandra aan de snelweg Elfsina-Thebe. De Griekse kustwacht vond later de lichamen van twee andere mannen bij Elefsina. Het is nog niet duidelijk of de lichamen behoren tot de zes personen die officieel als vermist zijn opgegeven.

De zoektocht naar slachtoffers is nu iets makkelijker dan vlak na de overstromingen omdat het water grotendeels weer is verdwenen en tonnen modder zijn verwijderd. In Mandra en Néa Peramos zijn zeker 2500 huizen en winkels compleet verwoest. De lokale autoriteiten en burgers delen er water en voedsel uit.

Het cruiseschip Celestyal Nefeli heeft aangemeerd in de haven van Piraeus. Op het schip kunnen mensen terecht die door de overstromingen dakloos zijn geworden. Inwoners van de getroffen regio komen in aanmerking voor compensatie. De Griekse regering heeft daarvoor 5 miljoen euro gereserveerd. Premier Alexis Tsipras zei dat hij ook van plan is een beroep te doen op de hulp van de Europese Unie.

Mandra, Néa Peramos en Megara werden vier dagen geleden getroffen door overstromingen na hevige regenval. Griekenland kampt al enkele dagen met storm en stortbuien. In sommige dorpen reikte het water zelfs tot de daken van huizen. Een deel van de snelweg tussen Athene en Korinthe is ingestort, bedrijven liepen onder water en de elektriciteit is uitgevallen.

De brandweer kreeg honderden meldingen over ondergelopen woningen en gebouwen en gestrande auto’s. Minister van Binnenlandse Zaken Panos Skourletis noemde de overstromingen op de publieke tv-zender ERT ‘een catastrofe en een tragedie’.

Volgens experts zijn de overstromingen een gevolg van de sterke verstedelijking van de landbouwgebieden in de voorbije jaren. De lokale overheden zouden niet voldoende hebben gedaan om de bewoners te beschermen tegen wateroverlast.

Update 21/ 11:  Het dodenaantal als gevolg van de overstroming is inmiddels opgelopen naar 21

5 Responses to Dodental overstromingen gestegen naar 19

  1. […] Update 18/11: Dodental overstromingen opgelopen naar 19 […]

  2. […] Dodental overstromingen gestegen naar 19 […]

  3. […] overstromingen, waarbij in Mandra en het naburige Nea Peramos 21 doden vielen, verwoestten ook een deel van het waterleiding- en rioleringsnetwerk, wat tot […]

  4. […] De brandweer ontdekte vanmorgen het lichaam van een 70-jarige jager die na de overstromingen door zijn familie als vermist was opgegeven. Zijn lichaam lag onder een laag modder en puin en werd ontdekt in de buurt van het gemeentedepot van Mandra, vlakbij de plek waar eerder al drie andere lichamen werden gevonden. […]

  5. […] door hevige storm en zware regenval in kolkende rivieren vol modder en puin. “Dit is een ramp van bijbelse proporties”, zei de burgemeester. “Alles is […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: