Brandpunt-journalist opgepakt in Griekenland

Foto: KRO-NCRV

De Nederlandse journalist Sakir Khader is vanmorgen door de Griekse politie opgepakt bij de Grieks-Turkse grens. De verslaggever van actualiteitenrubriek Brandpunt werkte daar volgens een woordvoerder van omroep KRO-NCRV aan een reportage over migranten.

Khader bevond zich op de Griekse oever van de Evros, de grensrivier tussen Griekenland en Turkije. Hij was in het gezelschap van een groep van 50 Syrische vluchtelingen, waaronder vrouwen en kinderen, die naar Europa wilden. De groep werd aangehouden door de Griekse politie omdat de rivier militair gebied zou zijn.

Khader had zijn Nederlandse paspoort en twee Nederlandse perskaarten bij zich, maar de Griekse politie geloofde niet dat hij een journalist is – volgens KRO-NVRV vermoedelijk vanwege zijn naam en uiterlijk (Khader is van Palestijnse afkomst). Na de aanhouding werd het gezelschap afgevoerd naar het politiebureau. Daar zaten ze vanavond nog steeds.

Dat laat de omroep weten in een persbericht. De Nederlandse ambassade in Athene probeert contact te leggen met de Griekse autoriteiten. Brandpunt filmde vorige maand zonder enige problemen in precies hetzelfde gebied. Toen werkten Sakir Khader, Piet de Blaauw en Tom Kleijn aan een reportage over vluchtelingen die zich illegaal terug laten smokkelen richting Turkije en Syrië.

De Griekse politie zegt dat de Nederlandse journalist samen met een Duitse cameraman en twee Irakese amateurfotografen met een Duits paspoort werden opgepakt in de militaire zone van Lavara – Didymoteicho. Het viertal wordt verdacht van het illegaal binnenkomen van Griekenland en een van de fotografen wordt daarnaast beschuldigd van verzet tegen de autoriteiten.

Sakir Khader werkte eerder als freelancer voor de Volkskrant. In maart van dit jaar werd die samenwerking op een lager pitje gezet toen hij een reis wilde ondernemen naar Syrië die de krant te gevaarlijk vond. De journalist werd uiteindelijk op het vliegveld van Istanbul tegengehouden door de Turkse autoriteiten.

In 2015 werd hij genomineerd voor een Tegel, een journalistieke prijs, voor reportages voor de Volkskrant over vluchtelingen en mensensmokkelaars in İzmir. Voor De Correspondent maakte hij de mini-documentaire Het kind van de rekening, over Syrische kindvluchtelingen die werken als kostwinner in Gaziantep.

Update 14/11: Sakir Khader is vanmiddag weer vrijgelaten uit de Griekse politiecel. De Brandpunt-journalist is volgens KRO-NCRV op weg naar Thessaloniki en probeert zo snel mogelijk terug naar Nederland te komen. “Er is kort telefonisch contact geweest tussen Sakir en de redactie. Het gaat naar omstandigheden goed met hem, hoewel hij een dag lang geen eten heeft gekregen”

One Response to Brandpunt-journalist opgepakt in Griekenland

  1. […] Brandpunt-journalist opgepakt in Griekenland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: