Ongeloof en woede over verlof 17N-terrorist

In Griekenland is een storm van protest opgestoken omdat een veroordeelde terrorist van de radicale marxistische groep 17 November (17N) twee dagen met verlof mag. Dimitris Koufodinas zit een gevangenisstraf van elf keer levenslang uit. Als voorwaarde is gesteld dat hij zich twee keer per dag bij een politiebureau meldt.

Vooral Nea Dimokratia-politica Dora Bakoyannis reageerde woedend op het verlof van Koufodinas. Haar echtgenoot Pavlos Bakoyannis werd in 1989 door de terreurgroep neergeschoten voor zijn kantoor in het centrum van Athene. “Hoe kunnen ze een huurmoordenaar van 17 November verlof geven? Loopt meneer Koufodinas morgen door Athene als een vrij man?”, twitterde Bakoyannis gisteravond nadat bekend werd dat Koufodinas een aanvraag voor verlof had ingediend.

Ook de partijleider van Nea Dimokratia liet zich kritisch uit over het verlof van de veroordeelde terrorist. “Elke vorm van verlof voor Koufodinas is ondenkbaar”, liet Kyriakos Mitsotakis weten. “Niet alleen vanwege zijn gruwelijke acties tegen de democratie, maar ook omdat hij nooit enige wroeging heeft getoond en een ideologische mentor blijft voor een nieuwe generatie terroristen.”

De kritiek op de goedkeuring van Koufodinas’ verlofverzoek kwam niet alleen uit de conservatieve hoek. Ook parlementslid Liana Kanelli van de Griekse communistische partij KKE noemde het besluit ‘diep kwetsend’.

23 moorden en tientallen bomaanslagen

Dimitris Koufodinas was een van de kopstukken én huurmoordenaar van 17N. De radicale marxistische groep was tussen 1975 en 2002 verantwoordelijk voor 23 moorden en tientallen bomaanslagen op Griekse, Britse, Amerikaanse en Turkse doelen.

De naam van de groep verwijst naar 17 november 1973, de laatste dag van de studentenopstand op de Polytechnische School in Athene. De opstand, die door het leger met geweld de kop werd ingedrukt, geldt als  hoogtepunt van het protest tegen het militaire dictatoriale regime.

Behalve voor liquidaties werden leden van de groepering ook veroordeeld voor een aantal bankovervallen, de buit gebruikten ze voor de financiering van hun activiteiten. De organisatie werd in 2002 opgerold. Een jaar later werden vijftien leden van 17 November, onder wie Koufodinas, in een geruchtmakend proces veroordeeld. De Griekse autoriteiten denken dat er nog steeds een aantal splintergroepjes van de 17N actief is, zoals Revolutionaire Strijd.

Christodoulos Xiros

Het verlof dat Koufodinas nu krijgt ligt extra gevoelig omdat Christodoulos Xiros, een andere leider van 17 November, begin 2014 spoorloos verdween nadat hij negen dagen op verlof mocht uit de gevangenis. Xiros kreeg in 2003 zes keer levenslang voor zijn aandeel in een reeks moorden. Hij werd pas een jaar later weer opgepakt. Terwijl hij voortvluchtig was dreigde Xiros met nieuwe aanvallen.

In Griekenland mag iedere gevangene na acht jaar verlof aanvragen. Het verzoek moet worden goedgekeurd door de gevangenisdirectie en een openbaar aanklager.

Meer lezen over de terreurgroep 17 November en terrorisme in Griekenland? Bestel Inside Greek Terrorism van George Kassimeris  (2013)  bij Bol.com

“Indisputably the most analytic and complete work over Greek terrorism, both in English and in Greek, ever published”

8 Responses to Ongeloof en woede over verlof 17N-terrorist

  1. […] Ongeloof en woede over verlof 17N-terrorist […]

  2. […] eerder werd een aanvraag voor verlof wel goedgekeurd. In november vorig jaar stak in Griekenland een storm van protest op toen de veroordeelde terrorist twee dagen met verlof […]

  3. […] een storm van protest nadat Dimitris Koufodinas, een van de kopstukken én huurmoordenaar van 17N, twee dagen met verlof mocht uit de gevangenis. Hij zit een gevangenisstraf van elf keer levenslang uit. Vooral Nea Dimokratia-politica Dora […]

  4. […] Koufodinas, een veroordeelde huurmoordenaar van de inmiddels ter ziele gegane terroristische groepering 17 November (17N), begon zijn hongerstaking op 2 mei nadat zijn zevende verlofaanvraag was afgewezen. Vorig jaar ging hij om dezelfde reden ook al in hongerstaking. In 2017 stak in Griekenland een storm van protest op toen de veroordeelde terrorist wél twee dagen met verlof mocht. […]

  5. […] november 2017 leidde een tweedaags verlof van Koufodinas tot een storm van protest in Griekenland. Vooral Nea Dimokratia-politica Dora Bakoyannis reageerde woedend op het verlof van […]

  6. […] november 2017 leidde een tweedaags verlof van Koufodinas tot een storm van protest in Griekenland. Vooral Nea Dimokratia-politica Dora Bakoyannis reageerde woedend op het verlof van […]

  7. […] Ongeloof en woede over verlof 17N-terrorist […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: