8 november 1866: het drama van Arkadi

Op 8 november 1866 vond in het Arkadi-klooster op Kreta een grote tragedie plaats, één van de bloedigste uit de moderne geschiedenis van Griekenland. Het klooster speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van de Kretenzers tegen de Ottomaanse overheersers.

De Kretenzische rebellen gebruikten het klooster als schuilplaats: bijna duizend mannen, vrouwen en kinderen zochten er bescherming tegen de oprukkende Ottomanen.

Het klooster werd belegerd door 15.000 Ottomanen die eisten dat de Kretenzers zich zouden overgeven. De 259 gewapende mannen in het klooster weigerden en er ontstond een hevige strijd. Uiteindelijk waren de rebellen niet opgewassen tegen de overmacht van de Ottomanen en bijna alle Kretenzers werden gedood.

In het klooster hadden zo’n 700 vrouwen en kinderen zich verstopt in een opslagruimte waar normaal gesproken voedsel en olijfolie werd bewaard, maar nu buskruit en explosieven lagen. Konstantinos Giaboudakis, een van de rebellen, verzamelde alle mensen die zich in de aangrenzende kamers verborgen hielden. Om te voorkomen dat ze gevangengenomen zouden worden door de Ottomanen die inmiddels in het klooster waren, gaf hij opdracht om al het opgeslagen buskruit en explosieven bij elkaar te leggen.

De verzetsstrijders bliezen vervolgens het klooster – en zichzelf – op. De Kretenzers stierven liever in vrijheid, dan te leven in gevangenschap. Bij de explosie kwamen ook 1500 Ottomaanse soldaten om.

in 2016 bracht Griekenland een speciale munt van 2 euro uit met een afbeelding van het Arkadi-klooster, om te herdenken van het drama zich 150 jaar geleden voltrok.

One Response to 8 november 1866: het drama van Arkadi

  1. […] 8 november 1866: Het drama van Arkadi […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: