Olympische vlam voor Pyeongchang 2018 ontstoken

[klik op een afbeelding om de galerij te openen]

In Olympia is vanmiddag de olympische vlam voor de Winterspelen van Pyeongchang ontstoken. De ceremonie in Olympia, waar in de oudheid om de vier jaar de Panhelleense Spelen ter ere van Zeus werden gehouden, verliep dit keer wel iets anders dan gebruikelijk.

Omdat het regende kon de vlam niet worden aangestoken door zonnestralen die weerkaatsen in een parabolische spiegel. In plaats daarvan gebruikte de hogepriesteres, actrice Katerina Lehou, de reservevlam uit de repetitie van gisteren. Toen ontbrandde de vlam vanwege het bewolkte weer pas bij de derde poging.

IOC-voorzitter Thomas Bach, de Zuid-Koreaanse premier Lee Nak-yeon en voorzitter Lee Hee-beom van het organisatiecomité van Pyeongchang 2018 waren aanwezig bij de plechtigheid. De Griekse langlaufer Apostolos Angelis was de eerste drager van de olympische toorts. Hij droeg de fakkel over aan de tweede loper, de Zuid-Koreaanse voetballer Park Ji-sung.

Het vuur maakt eerst een tour door Griekenland en zal op 1 november per vliegtuig aankomen in Zuid-Korea, waarna de toorts een tocht van drie maanden maakt. Op 9 februari arriveert het vuur in Pyeongchang, waar die dag de Winterspelen beginnen. De sluitingsceremonie is op 25 februari.

De traditie van de olympische vlam begon in 1928. Tijdens de Spelen van Amsterdam brandde het vuur in de Marathontoren van het Olympisch Stadion. In 1936 maakte de vlam voor het eerst een tocht (een nationaal-socialistische propagandastunt) vanuit Olympia naar Berlijn. Sindsdien is de fakkeltocht steeds spectaculairder geworden. De vlam ging al door de lucht, onder water en zelfs even de ruimte in.

2 Responses to Olympische vlam voor Pyeongchang 2018 ontstoken

  1. […] Olympische vlam voor Pyeongchang 2018 ontstoken […]

  2. […] Olympische vlam voor Pyeongchang 2018 ontstoken […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: