Aantal oversteken vanuit Turkije neemt toe

In de eerste twee weken van oktober hebben 1877 vluchtelingen en migranten de oversteek gemaakt van Turkije naar een van de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee.

Volgens officiële cijfers van de Griekse overheid kwamen tussen 1 en 15 oktober 1148 mensen aan op Lesbos, 572 op Chios en 117 Samos. Vandaag arriveerden er 44 mensen op Lesbos en 157 op Chios.

De Turkse kustwacht zegt dat er in deze periode 25 incidenten zijn geweest met bootjes die migranten en vluchtelingen aan boord hadden en probeerden Griekenland te bereiken. Ze hebben 907 mensen teruggebracht naar Turkije.

In september waagden 4886 mensen de oversteek van de Turkse kust naar de Griekse eilanden, volgens gegevens van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het gaat voornamelijk om families uit Syrië of Irak.  In de eerste zes maanden van dit jaar kwamen er volgens de UNHCR 8975 mensen aan op de eilanden.

Het stijgende aantal vluchtelingen en migranten die aankomen op de eilanden, met name op Lesbos, zorgt ervoor dat de gespannen situatie in de vluchtelingenkampen alleen maar toeneemt. De centra herbergen veel meer mensen dan waar ze op berekend zijn.

Momenteel zitten er volgens het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken 11.749 mensen in de opvangkampen op de eilanden: 6807 op Lesbos, 1867 op Chios en 3075 op Samos. Ze moeten daar wachten op de behandeling van hun asielaanvraag.

One Response to Aantal oversteken vanuit Turkije neemt toe

  1. […] Aantal oversteken vanuit Turkije neemt toe […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: