Ionische eilanden zijn kampioen belastingontduiken

De Ionische eilanden Corfu, Zakynthos en Kefalonia zijn de onbetwiste kampioenen als het gaat om belastingontduiking. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Autoriteit voor Openbare Inkomsten (AADE).

Op Corfu bleek 59 procent van de geïnspecteerde bedrijven belasting te ontduiken volgens de AADE. Zakynthos volgde met 34 procent, op Kefalonia was dat 32 procent. Na deze drie eilanden volgen Larisa (32 procent) en Rethymnon op Kreta (31 procent).

Op populaire Cycladen-eilanden, zoals Mykonos, Paros en Santorini, werd beduidend minder vaak belasting ontdoken. Van de onderzochte bedrijven op deze vakantie-eilanden in de Egeïsche Zee ging 20 procent de fout in.

Volgens de cijfers van de Onafhankelijke Autoriteit voor Openbare Inkomsten begaan café’s en restaurants de minste misstappen. IJsmakers en pandjeshuizen ontwijken het vaakst belasting; 61 procent van de geïnspecteerde bedrijven geeft niet alle inkomsten op.

Van de onderzochte taxibedrijven op de Ionische eilanden sjoemelt 56 procent met hun belasting. Daarna volgen touringcarondernemingen (54 procent), watersportbedrijven (53 procent), kledingzaken (52 procent), nagelstudio’s, begrafenisondernemers en catering (allen 50 procent).

Sinds het begin van dit jaar zijn er 23.000 bedrijven in Griekenland gecontroleerd. De controles moeten bijdragen aan het terugdringen van fraude met belastingen. Belastingontduiking is een groot probleem in Griekenland. Geschat wordt dat de fiscus op jaarbasis tussen de 11 en 16 miljard euro misloopt.

5 Responses to Ionische eilanden zijn kampioen belastingontduiken

 1. Rob Alberts schreef:

  De juiste stappen worden ook genomen?

  Belastingontduiking blijft voor mij een vorm van diefstal.

  Bezorgde groet,

 2. Ik krijg op Zakynthos, Kefalonia en Lefkada altijd bij alle horeca en winkels keurig een kassabonnetje, zelfs bij een ijsje. En binnen de EU is de bewuste misdadige BTW-fraude alleen al 50 miljard euro per jaar. “De opbrengst van de totale btw-fraude – geraamd op 50 miljard euro per jaar – wordt gebruikt voor drugshandel, mensensmokkel en vermoedelijk ook om terreuraanslagen te financieren.” staat in de Volkskrant van 3 oktober 2017 te lezen. Om nog maar een ander voorbeeld te geven: waarom zou je toch in Duitse winkels en horeca bijna nooit met je pinpas kunnen betalen, maar alleen contant …?!

 3. Dus wie is nu de echte kampioen bedoel ik maar…

 4. Martijn schreef:

  En weer worden de begrippen “ontduiking” en “ontwijking” door elkaar gehaald. Beide weliswaar met het doel: minder belasting afdracht. Maar ontduiking kan een strafbaar feit opleveren, ontwijking meestal niet.
  Vraag het maar aan veel bekende Nederlanders tot op “hoog” niveau. Nee, namen noem ik niet, anders komt mijn commentaar niet door Moderator’s censuur.
  Belasting ontwijking is niet iets Grieks. Het speelt in alle landen waar belasting wordt geheven. Probeer het in te dammen, maar maak er geen drama (Grieks!) van.
  Martijn.

 5. […] Ionische eilanden zijn kampioen belastingontduiken […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: