Gouden Dageraad-politicus schuldig aan ophitsing

Gouden Dageraad-parlementslid en partijwoordvoerder Ilias Kasidiaris heeft een opgeschorte gevangenisstraf van zes maanden gekregen wegens ophitsing en het aanzetten tot geweld.

De extreemrechtse politicus heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan het aanmoedigen van geweld tijdens een toespraak die hij in 2011 gaf in Aspropyrgos. De tekst van zijn toespraak werd door aanhangers van Gouden Dageraad ook online gepubliceerd.

In zijn toespraak riep Kasidiaris destijds inwoners van gebieden met een hoge criminaliteit op om zich te ontdoen van ‘het menselijk afval’, waarmee hij doelde op immigranten. Volgens de openbaar aanklager deed Kasidiaris een oproep aan de burgers om het recht in eigen hand te nemen en geweld te gebruiken in verschillende delen van Athene.

Ksidiaris ontkende de aanklacht en zei dat hij de mensen alleen had aangemoedigd om binnen de wet hun rechten te verdedigen. De Gouden Dageraad-politicus beweert dat hij opkomt voor Grieken die door de staat in de steek worden gelaten. Zijn veroordeling is volgens Kasidiaris onderdeel van een politiek georkestreerde aanval op zijn partij.

De 36-jarige Kasidiaris is al vaker in opspraak geraakt. Dit jaar werd hij tweemaal uit het Griekse parlement verwijderd omdat hij verbaal en fysiek uithaalde naar een collega-politicus. In 2012 deelde Kasidiaris tijdens een live televisiedebat een vuistslag uit aan een vrouwelijk communistisch parlementslid.

Ook wordt hij – net als tientallen andere leden van Gouden Dageraad – verdacht van betrokkenheid bij de organisatie van aanslagen op buitenlanders, lidmaatschap van een criminele organisatie en verboden wapenbezit.

3 Responses to Gouden Dageraad-politicus schuldig aan ophitsing

  1. […] Gouden Dageraad-politicus schuldig aan ophitsing […]

  2. […] weken geleden werd Gouden Dageraad-parlementslid en partijwoordvoerder Ilias Kasidiaris schuldig bevonden aan ophitsing en het aanzetten tot geweld. In 2011 riep hij tijdens een toespraak in Aspropyrgos inwoners op om […]

  3. […] Kasidiaris kwam de afgelopen jaren regelmatig in opspraak. Hij werd in 2017 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden wegens ophitsing en het aanzetten tot geweld. In datzelfde jaar werd hij tweemaal uit het Griekse […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: