Moord op Pavlos Fyssas herdacht

Op verschillende plaatsen in Griekenland is de moord op Pavlos Fyssas herdacht. De Griekse rapper en antifascist werd vier jaar geleden op straat in Piraeus doodgestoken door een aanhanger van de extreemrechtse Gouden Dageraad.

Duizenden mensen gingen in het hele land de straat op om te protesteren tegen extreemrechts. In Keratsini, de voorstad van Piraeus waar Fyssas woonde, kwamen familieleden van de muzikant en anti-racistische groepen bij elkaar op de plek van de moord. Daarna volgde een mars door Keratsini en Drapetsona die eindigde bij de haven van Piraeus, waar een gratis herdenkingsconcert werd gehouden.

De herdenking verliep niet zonder problemen. In Drapetsona gooiden betogers met benzinebommen naar de politie die reageerde met flitsgranaten. Bij een ander incident tijdens de mars werd een tv-ploeg van ANT1 bekogeld met stenen. Een journalist en een cameraman moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. Ook in Thessaloniki leidde een protestmars tot ongeregeldheden.

De moord op Fyssas heeft geleid tot een omvangrijk politie-onderzoek naar de illegale activiteiten van de Gouden Dageraad. Tientallen leden werden gearresteerd, inclusief kopstukken en parlementsleden van de partij. Het megaproces tegen Gouden Dageraad is al diverse keren opgeschort. Begin deze maand is het proces weer hervat.

Giorgios Roupakias, die de moord op Fyssas heeft bekend, is in maart 2016 vrijgelaten uit voorlopige hechtenis omdat de wettelijke termijn van zijn voorarrest verliep. Sindsdien heeft hij huisarrest. Roupakias mag zijn huis alleen verlaten om onder politiebegeleiding naar de rechtbank te gaan.

In 2014 werd op de plek van de moord een monument onthuld ter nagedachtenis aan Fyssas. Twee jaar geleden werd er een straat vernoemd naar de muzikant, die sinds 1997 actief was in de Griekse hiphop-scene onder de naam Killah P.

One Response to Moord op Pavlos Fyssas herdacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: