Lidl photoshopt kruisen van Griekse kerkjes

Kijk en vergelijk: klik op de afbeeldingen voor een vergroting

Supermarktketen Lidl heeft op de verpakkingen van hun Griekse producten alle kruisbeelden verwijderd. Een oplettende klant in België ontdekte dat op een foto de kruisen van de kerkkoepels waren weggeshopt.

De producten die tijdens de Griekse week worden verkocht in de van oorsprong Duitse supermarkt, hebben op de verpakking een idyllisch plaatje van het eiland Santorini met de karakteristieke witte huisjes en blauwe koepels. Maar…op de kerkjes staat dus geen kruis. Een schande, vindt de Belgische Antoine. “Het is nochtans een deel van het Griekse landschap en de cultuur”, zegt hij tegen RTL Info.

Niet alleen in België zijn de kruisbeelden van de verpakkingen van het merk Eridanous verwijderd. Ook in Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland én in Griekenland zelf zijn de kruisen op de daken van de orthodoxe kerkjes spoorloos verdwenen.

Het is geen domme vergissing maar een weloverwogen keuze, zegt een woordvoerder van de Duitse supermarktketen tegen de Gazet van Antwerpen. “Wij vermijden het gebruik van religieuze symbolen, omdat we geen enkel geloof willen uitsluiten. Wij zijn een bedrijf dat diversiteit respecteert en dat verklaart de samenstelling van deze verpakking. Maar het was niet onze bedoeling om iemand te beledigen.”

Het is onduidelijk waarom de marketingafdeling van Lidl dan niet heeft gekozen voor een Grieks landschap zonder kerken en kruisen. De verpakkingen zijn ontworpen door een internationaal team.

7 Responses to Lidl photoshopt kruisen van Griekse kerkjes

 1. Martijn schreef:

  Waarom dan wèl kerkjes afbeelden, maar de bijbehorende religieuze symbolen wegpoetsen?
  Commercie, ongewenste beïnvloeding en ongepaste “reclame”.
  Lidl, FOEI!

 2. Johanakis schreef:

  Gooi die marketingmens eruit !! Hij/zij heeft niets begrepen van tolerantie noch van neutraliteit. Indien ze wel echt “neutraal” hadden willen zijn hadden ze één van de miljard mooie plaatsen van Hellas kunnen nemen waar géén kerk op stond.

 3. […] Supermarkt Lidl photoshopt kruisen van Griekse kerkjes […]

 4. […] nadat een Belgische klant ontdekte dat de kruisen van de Griekse kerkjes op de verpakkingen digitaal waren verwijderd. Lidl heeft daarvoor zijn excuses […]

 5. leuke website! schreef:

  Deze (vorige) week wederom Griekse week en het viel me op dat het ikonische balkonuitzicht op Santorini nu helemaal gewijzigd was; in plaats daarvan iets ingezoemd op een veelgeziene wit stenen muur.

  Ik heb 0 interesse Griekse artikelen van lidl, want ik vraag me af of die wel echt zijn? Die Spinach Swirl lijkt me een dikke parodie op de echte Hortopita of Spanakopita, je moet wel gek zijn om dat te kopen. Ook de griekse yogurt en gyros zijn niet de echte, die van Lidl zijn van kippenvlees. Die zelfde bakjes moussaka verkopen ze in Griekse Lidls ook. Maar volgens mij is het allemaal geproduceerd in Duitsland op een Duitse manier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: