Fyra-treinen mogelijk naar Griekenland

Fyra_treinDe door Nederland afgedankte Fyra-treinen gaan mogelijk rijden op een gedeelte van het hogesnelheidstraject tussen Thessaloniki en Athene. Dat schrijft OV-Magazine.

De treinen kunnen op die lijn worden ingezet tussen Piraeus en Platy, aldus het vakblad voor openbaar vervoer. Een andere optie is dat ze worden ingezet in Italië. Renato Mazzoncini, topman van de Italiaanse spoorwegen, zegt tegen OV-Magazine dat er niets mis is met de Fyra.

Nederland verkoopt 17 van de 19 Fyra’s aan de Italiaanse vervoerder Trenitalia, voor een fractie van het bedrag dat de NS neertelde voor de treinen. De Fyra was bedoeld voor de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel, maar door grote problemen na de introductie in 2012 besloten de NS en het Belgische NMBS om de treinen niet af te nemen.

Italiaanse overname Trainose

Het Griekse spoorbedrijf Trainose werd begin 2017 overgenomen door het Italiaanse staatsbedrijf Ferrovie Dello Stato Italiane. De Italianen legden daarvoor 45 miljoen euro op tafel.

De Griekse overheid probeerde Trainose al sinds 2013 van de hand te doen, maar regeringswissels en politieke hindernissen stonden de verkoop telkens in de weg. Zonder de verkoop had het Griekse spoorbedrijf meer dan 700 miljoen euro aan staatssteun moeten terugbetalen aan de Europese Unie, wat het einde van Trainose had betekend.

Privatiseren of verkopen van overheidsbedrijven is een van de voorwaarden van het bezuinigings- en hervormingsprogramma waar Griekenland aan moet voldoen om in aanmerking te blijven komen voor internationale financiële steun.

One Response to Fyra-treinen mogelijk naar Griekenland

  1. […] Fyra-treinen mogelijk naar Griekenland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: