Duitser geeft gestolen artefact terug aan Olympia

Een fragment van een marmeren pijp dat werd gestolen van de archeologische site in Olympia, is teruggegeven aan Griekenland. Dat heeft het ministerie van Cultuur bekend gemaakt.

Het stuk marmer werd afgeleverd bij de Griekse ambassade in Berlijn door een Duitser, die zei dat het artefact waarschijnlijk in de jaren dertig van de vorige eeuw uit het stadion van het oude Olympia was meegenomen en illegaal naar Duitsland geëxporteerd.

Het fragment is overgebracht naar het Archeologisch Museum van Olympia. Na een eerste inspectie wordt aangenomen dat het een deel is van een waterleidingpijp. Delen van een geavanceerd netwerk van waterleidingen, die werden gebruikt voor irrigatiedoeleinden en het afvoeren van regenwater, zijn nog altijd zichtbaar in het oude Olympia.

Olympia is de bakermat van de Olympische Spelen. De eerste Olympische Spelen werden in 776 voor Christus gehouden ter ere van de Griekse oppergod Zeus.

In 2012 gingen gewapende dieven er vandoor met bijna tachtig voorwerpen uit het museum, waaronder ook enkele objecten die meer dan 3000 jaar oud zijn en volgens lokale autoriteiten een ‘onschatbare waarde’ hebben.  In 2009 ‘verdween’  een kapiteel van een vroegchristelijke basiliek uit de 6de eeuw van de site.

4 Responses to Duitser geeft gestolen artefact terug aan Olympia

  1. Martijn schreef:

    Wat “meegenomen” of geroofd is, dient naar de bestolen landen terug te keren. Het behoort tot hun culturele erfgoed en kan bijdragen aan geschiedkundig onderzoek. Dit geldt ook voor grote objecten die nu getoond worden in West Europese landen.
    Uitzondering: landen waar dit soort objecten uit een bepaald soort religieus fanatisme vernietigd worden.
    Martijn.

  2. […] Duitser geeft gestolen artefact terug aan Olympia […]

  3. […] jaar werd bij de Griekse ambassade in Berlijn een fragment van een marmeren pijp afgeleverd door een Duitser. Het artefact werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gestolen van de archeologische site in […]

  4. […] zomer kreeg Athene een marmeren waterleidingpijp terug die in de jaren dertig van de vorige eeuw werd gestolen uit het stadion van het oude […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: