Athene wil beschermde status voor Griekse yoghurt

Griekse yoghurt moet een beschermde geografische aanduiding krijgen van de Europese Commissie. Het Griekse ministerie probeert de EC ervan te overtuigen dat alleen yoghurt die in Griekenland is geproduceerd die naam mag dragen.

Aanleiding voor het verzoek van Griekenland is de toenemende vraag naar het zuivelproduct en een recent geschil met Tsjechië dat zelf een ‘yoghurt Griekse stijl’ wilde produceren. De EU stak daar een stokje voor en zei dat Griekse yoghurt ‘Grieks’ is.

De productnaam ‘Griekse yoghurt’ heeft nu geen beschermde geografische aanduiding, maar valt onder de EU-verordening over het verstrekken van voedselinformatie aan de consument. Athene wil met een beschermde oorsprongsbenaming en een beschermde geografische aanduiding de Griekse yoghurt waarborgen. De yoghurt moet dezelfde status krijgen als bijvoorbeeld champagne of Parmaham.

Een beschermde oorsprongsbenaming moet streekproducten in Europa beschermen tegen namaak en werd in 1992 in het leven geroepen door de Europese Raad. Op de lijst van streekproducten met een beschermde geografische aanduiding (BGA) of beschermde oorsprongsbenaming (BOB) staan bijna honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, fava en de tomaten van Santorini.

De beschermde status geldt alleen binnen de Europese Unie. Producenten uit de Verenigde Staten of Canada mogen hun producten wel verkopen onder de naam ‘Griekse yoghurt’. Begin dit jaar waren Griekse zuivelproducenten woedend omdat feta zijn beschermde oorsprongsbenaming (BOB) kwijtraakt na het sluiten van het CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada.

4 Responses to Athene wil beschermde status voor Griekse yoghurt

  1. Rob Alberts schreef:

    Ik ben gek op youghurt, Turks, Bulgaars en Grieks.

    Smakelijke groet,

  2. […] Griekse brandweer heeft handen vol aan bosbranden Haven van Kos weer open na aardbeving Athene wil beschermde status voor Griekse yoghurt Zangeres Arleta (72) overleden Volle maan en gedeeltelijke eclips boven kaap Sounion Brand Kythira […]

  3. […] Athene wil beschermde status voor Griekse yoghurt […]

  4. […] Athene wil beschermde status voor Griekse yoghurt […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: