Brand Kythira ‘grotendeels onder controle’

Het lijkt erop dat de brandweer de grote bosbrand op Kythira grotendeels onder controle heeft. Op dit moment is er geen actief front meer, zei secretaris-generaal van burgerbescherming Yiannis Kapakis vanavond tegen persbureau ANA.

De bosbrand – die ontstond op 4 augustus – breidde zich uit over een front van zes kilometer en heeft  meer dan 2500 hectare bos, lage vegetatie en landbouwgrond verwoest. Drie dorpen werden uit voorzorg geëvacueerd; alle huizen bleven gespaard. Er raakten geen mensen gewond.

“Momenteel zijn er enkele brandjes binnen het verbrande gebied, voornamelijk in het zuidwestelijke deel van het eiland. Maar die worden effectief bestreden”, zei brandweerwoordvoerster Stavroula Maliri tegen ANA. Meer dan 190 brandweerlieden proberen de bosbrand te bedwingen.

De brand op Kythira gezien vanuit de ruimte

De brand op Kythira gezien vanuit de ruimte

Volgens Kapakis blijft iedereen alert om te voorkomen dat de vlammen opnieuw oplaaien. “De volgende twee uur zijn cruciaal. Als de wind niet van richting verandert, zullen we het vuur  onder controle kunnen krijgen”, zei hij. “Het is een heel lastige brand. Het gebied is voor de eenheden moeilijk toegankelijk vanwege het struikgewas in het gebied.”

In het het klooster Panagia Myrtidiotissa werden gisteren 27 nonnen en bezoekers geëvacueerd toen de bosbrand te dichtbij leek te komen. Maar omdat de wind van richting veranderde, werd het klooster niet bedreigd. “Het was een wonder, een echt wonder”, zei burgemeester Stratos Harhalakis tegen Skai TV. Hij noemde de brand ‘de ergste in dertig jaar’.

Volgens Landbouwminister Vangelis Apostolou is er geen gevaar voor de toeristen op het eiland. Hij noemde de brand ‘een enorme ramp, vooral voor het milieu’.

De brandweer doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. De lokale autoriteiten vermoeden dat de brand is aangestoken (mogelijk door een brandende sigaret), maar hebben daarvoor nog geen bewijs.

5 Responses to Brand Kythira ‘grotendeels onder controle’

  1. […] De grote bosbrand die vorige week uitbrak op Kyhtira laait nog af en toe op, maar de brandweer heeft het vuur wel onder controle. De brand heeft ongeveer 8 procent van de vegetatie op het eiland in de as gelegd. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. […]

  2. […] uur bosbranden uitgebroken. De hoge temperaturen en harde wind bemoeilijken het werk. Vorige week brak een grote brand uit op Kythira. Het vuur legde ongeveer 8 procent van de vegetatie op het eiland in de as. Persoonlijke ongelukken […]

  3. […] Vier grote bosbranden op Zakynthos ‘Brexit-steun? Geef eerst de Elgin Marbles terug’ Griekse brandweer heeft handen vol aan bosbranden Haven van Kos weer open na aardbeving Athene wil beschermde status voor Griekse yoghurt Zangeres Arleta (72) overleden Volle maan en gedeeltelijke eclips boven kaap Sounion Brand Kythira ‘grotendeels onder controle’ […]

  4. […] met een groot aantal – hevige – bosbranden, onder andere op Zakynthos, bij Kalamos,  op Kythira en op de Peloponnesos. De bosbrand die eerder deze week uitbrak op Kefalonia is gedeeltelijk […]

  5. […] eilanden Kythira en Zakynthos, de kuststad Kalamos (ten noordoosten van Athene) en het oosten van Mani (het […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: