Bouw nieuw stadion AEK begonnen

Na jarenlang wachten is het eindelijk zover: voetbalclub AEK Athene krijgt weer een eigen stadion. Vandaag is begonnen met de bouwwerkzaamheden in de wijk Nea Filadelfeia, op dezelfde plaats waar tot 2003 de vorige thuishaven van de club stond.

Het nieuwe onderkomen van AEK krijgt vier verdiepingen en kan zo’n 31.000 toeschouwers herbergen. De naam van het nieuwe stadion, Agia Sofia Stadion, is een verwijzing naar de wortels van de club die in Istanbul (het voormalige Constantinopel) liggen.

AEK Athene werd op 13 april 1924 opgericht door Griekse vluchtelingen die in 1922 na het einde van de Grieks-Turkse Oorlog en de ‘Megali Katastrofi’ van Smyrna moesten vertrekken uit het huidige Turkije. De club heet voluit Athlitiki Enosis Konstantinoupoleos (Atletiek Unie van Constantinopel). Het logo van de voetbalclub is een tweekoppige adelaar op een gouden achtergrond; een symbool dat ook werd gebruikt in het Byzantijnse Rijk.

In 1930 werd het eerste stadion van AEK Athene in gebruik genomen. In het begin van de jaren negentig werd het officieel vernoemd naar Nikos Goumas, een oud-voorzitter van de club die een aandeel had in de verbouwing en upgrade van het stadion. In 2003 werd het stadion gesloopt omdat het te oud was en te zwaar beschadigd na de aardbeving van 1999. AEK week voor zijn thuiswedstrijden uit naar het Olympisch Stadion ‘Spiridon Louis’ van Athene.

Het nieuwe stadion van AEK Athene zal in 2019 in gebruik worden genomen.

2 Responses to Bouw nieuw stadion AEK begonnen

  1. […] Bouw nieuw stadion AEK begonnen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: