Weinig Grieken hebben vertrouwen in overheid

Slechts 13 procent van de Grieken heeft vertrouwen in de overheid. Dat blijkt uit het rapport Government at a Glance 2017 van de OESO, dat is gebaseerd op gegevens uit 2016. Het onderzoek wordt iedere twee jaar gehouden onder de lidstaten.

Griekenland is één van de vier OESO-lidstaten waar het vertrouwen in de overheid tussen 2014 en 2016 het scherpst gedaald is. De andere drie landen waar de kloof tussen burger en politiek in die periode toenam zijn Chili, Finland en Slovenië. Het gemiddelde vertrouwen van burgers in de OESO-lidstaten gedaald van 45 procent in 2007 naar 42 procent in 2016.

Als wordt gekeken naar specifieke sectoren blijkt dat de Grieken over bijna de gehele linie het vertrouwen in de overheid verder zijn kwijtgeraakt. Iets minder dan een derde (31 procent) van de Griekse bevolking had in 2016 vertrouwen in de gezondheidszorg. In het vorige rapport – met cijfers uit 2014 – was dat 35 procent.

Het vertrouwen in openbaar onderwijs daalde van 45 naar 44 procent en het rechtssysteem daalde van 44 naar 42 procent. Opmerkelijk is dat een meerderheid van de Grieken (69 procent) het afgelopen jaar vertrouwen had in de politie. Een vergelijking met eerdere jaren kan hier niet worden gemaakt, want de politie is nu voor het eerst meegenomen in het onderzoek.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is een samenwerkingsverband van 35 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren.

2 Responses to Weinig Grieken hebben vertrouwen in overheid

  1. Rob Alberts schreef:

    Dit zal in veel landen het geval zijn.

    Zonnige groet,

  2. […] Weinig Grieken hebben vertrouwen in overheid […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: