Acht oude scheepswrakken ontdekt bij Fournoi

Onderwaterarcheologen hebben in juni bij de Fournoi-eilanden restanten van acht schepen gevonden. De scheepswrakken dateren uit de klassieke periode (480-323 voor Christus) tot de eerste helft van de 20e eeuw.

De onderzoekers vonden onder andere een schip uit de 4e eeuw voor Christus met een lading amforen uit Chios, een Romeins scheepswrak met Dressel 38-type amforen voor gezouten vis uit een werkplaats in Spanje
en twee wrakken uit de late Romeinse periode met amfora uit de 6e en 7e eeuw na Christus. Ook werd er een houten scheepsromp gevonden van een in 1929 gezonken schip.

Het gebied waar de scheepswrakken werden gevonden ligt in het midden van een vaargeul die tijdens de oudheid een belangrijke maritieme corridor was. De verscheidenheid van de scheepsladingen en de aanwezigheid van geïmporteerde goederen uit gebieden buiten de Egeïsche Zee die de onderzoekers vonden in de recent ontdekte wrakken, bevestigen deze conclusie.

In 2015 ontdekten Griekse en Amerikaanse onderwaterarcheologen bij hun expeditie 22 oude scheepswrakken bij de eilandengroep in de driehoek tussen Patmos, Samos en Ikaria in de Egeïsche Zee. Zij gingen er toen vanuit dat er nog meer vondsten zouden worden gedaan op die plek.

In totaal zijn er bij Fournoi de afgelopen twee jaar 53 scheepswrakken geregistreerd. Verder werden er diverse losse ankers en aardewerken vazen en serviesstukken gevonden.

2 Responses to Acht oude scheepswrakken ontdekt bij Fournoi

  1. […] Acht oude scheepswrakken ontdekt bij Fournoi […]

  2. […] Acht oude scheepswrakken ontdekt bij Fournoi […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: