Grote bosbrand richt schade aan in Mani

In het oosten van Mani (het middelste van de drie schiereilanden in het zuiden van de Peloponnesos) heeft een grote bosbrand veel schade aangericht. Het dorp Kotronas werd geëvacueerd.

De brand verwoestte enkele huizen in de dorpen Kato Kotrona, Parasyro, Skoutari en Drosopigi. De kapel van Profitis Ilias brandde af en het vuur richtte schade aan op de begraafplaats in de regio. Sommige dorpen kwamen zonder water en elektriciteit te zitten en er zijn duizenden olijfgaarden verwoest.

Bij de brand zijn geen mensen gewond geraakt. Wel kwamen honderden stuks vee om in de vlammen, ondanks pogingen van veehouders om de dieren te redden. Burgemeester Andreakos moest door de brandweer uit zijn brandende auto worden gered toen hij op weg was naar Kotronas.

Het vuur ontstond op twee fronten (Kotronas en Skoutari) en verspreidde zich snel door de enorme droogte. De brandweer werd bij het blussen gehinderd door de sterke wind, die later van richting veranderde en het vuur weer aanwakkerde. Meer dan 120 brandweerlieden probeerden de brand onder controle te krijgen.

45,9 graden Celsius

Door de combinatie van droogte, hoge temperaturen en harde wind is er een extreem hoog risico op bosbranden in Griekenland. De afgelopen 24 uur werden ongeveer vijftig uitbraken gemeld. De meesten waren snel onder controle.

Na vier dagen met temperaturen tot 45 graden, is de ergste hitte nu verdwenen. Gemiddeld bereikt het kwik vandaag zo’n 35 graden Celsius, wat niet uitzonderlijk is voor de tijd van het jaar.

Op Kreta werden tijdens de hittegolf drie oudere mensen opgenomen in het ziekenhuis van Heraklion met symptomen van een zonnesteek. De temperatuur steeg daar naar 45,9 graden Celsius. Een 32-jarige man overleed aan een hartstilstand als gevolg van de hitte.

In Athene overleed een 62-jarige medewerkster van de gemeentereiniging tijdens haar werk aan een hartaanval. Ze moest twee diensten binnen 24 uur draaien nadat de staking van de vuilnismannen was beëindigd.

2 Responses to Grote bosbrand richt schade aan in Mani

  1. […] zijn deze zomer al heel wat bosbranden uitgebroken in Griekenland, dat te maken kreeg met een aantal hittegolven. Op diverse plaatsen in het land […]

  2. […] eilanden Kythira en Zakynthos, de kuststad Kalamos (ten noordoosten van Athene) en het oosten van Mani (het middelste van de drie schiereilanden in het zuiden van de Peloponnesos) werden deze zomer het […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: