Schäuble: ‘Ik ben niet degene die pensioenen kort’

Niet de internationale schuldeisers maar de Griekse regering is verantwoordelijk voor de forse kortingen op de pensioenen in Griekenland. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in een interview met de Griekse krant Ta Nea.

Volgens de Duitse minister hebben de Griekse regeringen zelf besloten welke maatregelen er genomen moesten worden om de fiscale doelstellingen te halen. “Ik ben niet degene die in de pensioenen snijdt”, aldus Schäuble, die door veel Grieken  wordt gezien als de personificatie van het kwaad.  “Maar ik begrijp dat het makkelijker is om te zeggen: we snijden in de pensioenen omdat de Duitse minister van Financiën het wil.”

Het verlagen van de pensioenen was wel een van de eisen die het Internationaal Monetair Fonds heeft gesteld bij het bepalen van de hervormingen en bezuinigingen die Athene moet doorvoeren in ruil voor leningen uit het hulpprogramma.

Griekenland telt momenteel 2,65 miljoen gepensioneerden, op een bevolking van ongeveer 10 miljoen. Het aantal gepensioneerden stijgt door de vergrijzing, terwijl het aantal mensen dat bijdraagt aan de pensioenkassen verder daalt. Daardoor wordt het Griekse pensioensysteem onhoudbaar en eist het IMF dat de pensioenen omlaag moeten.

Sinds 2010 is al 22 keer gesneden in de Griekse pensioenen. Het  Griekse netwerk van gepensioneerden (ENDISY) heeft berekend dat die bezuinigingen de gepensioneerden al zo’n 50 miljard euro hebben gekost. In 2019 wordt er – mede onder druk van Duitsland en het IMF – opnieuw gekort. De basis- en aanvullende pensioenen zullen dan maximaal 18 procent omlaag gaan. Athene wilde deze verlaging eigenlijk in twee of drie jaar tijd doorvoeren.

Uit een onderzoek van het Griekse Verbond van Vakverenigingen bleek dit voorjaar dat voor bijna de helft (49,2 procent) van alle Griekse families het pensioen van één familielid de enige bron van inkomsten is. Volgens ENDISY ontvingen zes op de tien gepensioneerde Grieken in 2016 minder dan 700 euro per maand, 44,8 procent van de gepensioneerden krijgt zelfs minder dan 665 euro.

3 Responses to Schäuble: ‘Ik ben niet degene die pensioenen kort’

 1. Frits Toben schreef:

  Wat een huichelarij!
  De jongens in de dure pakken van het IMF hebben letter voor letter voorgeschreven, waar ‘opbrengsten’ te vinden zouden zijn. Alle ‘alternatieven’ zijn doorgerekend en merkwaardigerwijs was steeds, ronde voor ronde, e-l-k alternatief nodig om het vooraf opgegeven sommetje te halen….

  Gelukkig hebben juist Duitse insiders steeds geanalyseerd, waar de Trojka absloluut de verkeerde
  bezuinigingen heeft voorgeschreven….. Anders zou je denken dat Schauble “De” Duitser vertegenwoordigt.

 2. […] Schäuble: ‘Ik ben niet degene die in pensioen snijdt’ […]

 3. Lucia schreef:

  Die man moet zich doodschamen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: