Lichte aardbeving bij Kefalonia

Kefalonia is vanmorgen om 06.51 uur lokale tijd opgeschrikt door een aardbeving met de kracht van 4,3 op de Schaal van Richter. Er zijn geen meldingen van schade op het eiland.

Volgens het European Mediterranean Seismological Centre (EMSC) lag het epicentrum van de beving in zee, 24 kilometer ten westen van Argostoli en 19 kilometer ten westen van Lixouri op een diepte van 5  kilometer. Een dag eerder werd op ongeveer dezelfde locatie ook een beving met een kracht van 4,3  gemeten.

In 2014 werd Kefalonia getroffen door een reeks zware aardbevingen. In januari en februari van dat jaar zorgden een beving met een kracht van 6 op de Richterschaal en een reeks naschokken voor grote schade op het eiland. Honderden huizen werden zwaar beschadigd en tientallen mensen raakten gewond. In november van dat jaar werd een aardbeving met een kracht van 5.1 op de Schaal van Richter geregistreerd.

De eilanden in de Ionische Zee liggen in een seismisch zeer actief gebied. Ten westen van de kust van de Peloponnesos en de eilanden loopt een diepe geul waar de Euraziatische en Afrikaanse plaat elkaar raken. De Afrikaanse tektonische plaat verschuift in de richting van noordelijker gelegen Euraziatische plaat, wat regelmatig bevingen veroorzaakt.

Griekenland wordt regelmatig getroffen door (lichte) aardbevingen. De schade blijft meestal beperkt en slachtoffers vallen er zelden. Uitzondering was een aardbeving in Athene met de kracht van 5.9 op de Schaal van Richter, die in 1999 aan 143 mensen het leven kostte.

Deze maand zorgde een beving met een kracht van 6,3 op de Schaal van Richter voor ravage in het zuiden van Lesbos. Het dorp Vrisa raakte grotendeels onbewoonbaar en een vrouw overleed omdat haar huis instortte.

Advertenties

2 Responses to Lichte aardbeving bij Kefalonia

  1. […] [Dit is een bericht van september 2016. Nieuws over de lichte beving van 27 juni 2017 lees je hier] […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: