Extreme hitte verwacht in Griekenland

Griekenland zucht al onder een hittegolf, maar deze week loopt het kwik nog verder op. Een hete luchtmassa afkomstig uit Noord-Afrika veroorzaakt de extreme hitte.

Meteorologen verwachten dat de temperatuur aan het einde van de week zelfs kan stijgen tot zo’n 43 graden bij Larissa en in de regio rond Athene. De hitte gaat ook nog eens gepaard met een hoge luchtvochtigheid.

In het noorden en oosten van Griekenland kan het deze week 34-39 graden Celsius worden. Voor het zuiden van Griekenland voorspellen de weerkundigen iets lagere temperaturen, van 30-34 graden. Dit geldt ook voor de Ionische en Egeïsche eilanden.

Het is de eerste Griekse hittegolf van deze zomer en volgens meteoroloog Yannis Kallianos wordt het mogelijk de ergste in tien jaar. In juni 2007 steeg de temperatuur in de stad Elefsina, ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Athene, naar een recordhoogte van 46,5 graden Celsius.

Risicogroepen (ouderen, jonge kinderen en mensen met hart- en ademhalingsproblemen) wordt aangeraden veel water te drinken, zich niet onnodig in te spannen, uit de zon te blijven en hun huizen zo koel mogelijk te houden.  Toeristen wordt ook geadviseerd om lichte en ruime katoenen kleding te dragen, niet te lang in de zon te blijven en geen alcohol te drinken.

Stinkend afval

In Athene zorgt niet alleen de hittegolf, maar ook een staking van de vuilnismannen voor overlast. Er is al bijna een week geen afval opgehaald,waardoor het vuil zich ophoopt in de stad. Door de hoge temperaturen gaan de afvalbergen op straat enorm stinken en kan zelfs de volksgezondheid in gevaar komen.

De staking van de vuilnismannen begon vorige week en zal nog zeker tot 29 juni duren. De onderhandelaars van de bonden zeggen dat de Griekse minister van Binnenlandse Zaken, Panos Skourletis, nog niet aan hun eisen heeft voldaan. De enige plek waar het afval nog wel wordt opgehaald, is bij ziekenhuizen.

De vuilophaaldienst staakt ook in andere Griekse steden. De autoriteiten hebben de mensen gevraagd om hun afval niet op straat te zetten en zo overlast door stank en ongedierte (insecten, ratten, zwerfhonden en -katten) te beperken. Sommige steden, waaronder Thessaloniki, hebben externe bedrijven ingehuurd om het vuilnis op te halen.

Advertenties

3 Responses to Extreme hitte verwacht in Griekenland

  1. […] Extreme hitte verwacht in Griekenland […]

  2. […] departement Evros. Vorige week kampte Griekenland nog met een hittegolf die het kwik tot ruim boven de 40 graden Celsius dreef, maar er is niets zo veranderlijk als het […]

  3. […] Extreme hitte verwacht in Griekenland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: