Ook Griekenland verbiedt gratis plastic tasjes

Wie in een Griekse supermarkt een plastic tasje voor zijn boodschappen wil, moet daar volgend jaar voor gaan betalen. De maatregel wordt vanaf juli 2018 ingevoerd, maar vanaf 1 januari kunnen winkeliers al maximaal 4 cent vragen voor een wegwerptasje.

De vier grootste supermarktketens van Griekenland (Vassilopoulos, Mymarket, Sklavenitis en Masoutis) lanceren op 20 juni een postercampagne om consumenten te informeren over de gevolgen van het gebruik van plastic tasjes op het milieu. In het najaar gaat de campagne zich richten op scholen.

Op Alonissos krijgen klanten van winkels en supermarkten al sinds 1 december 2015 geen wegwerptasjes meer bij hun aankopen.De plaatselijke winkeliers stapten over op papieren zakken en herbruikbare kunststof tassen – waarvoor betaald moet worden. Het eiland startte vijf jaar geleden met een succesvol recycleprogramma.

In Griekenland worden op jaarbasis ongeveer 4,5 miljard plastic tasjes gebruikt, dat is het hoogste aantal van alle EU-landen. Tweederde van die tasjes is afkomstig van supermarkten. Een groot deel van de plastic tassen wordt zwerfvuil. Bovendien is het gevaarlijk voor schildpadden en andere (zee)dieren die de tasjes opeten of er in verstrikt raken.

De Europese Unie heeft alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.

Nederland was een van de eerste landen die plastic tasjes in de ban deed om het plastic zwerfafval aan te pakken. Sinds 2016 mogen ze niet meer gratis worden weggegeven. Door het verbod gaan er 71 procent minder plastic tasjes over de toonbank, blijkt uit onderzoek.

Advertenties

5 Responses to Ook Griekenland verbiedt gratis plastic tasjes

 1. Martijn schreef:

  Prima maatregel. Als je boodschappen gaat doen neem je je eigen tas mee of een uit de verzamelde voorraad plastic tasjes van de afgelopen jaren. Die kunnen nog jaren dienst doen.
  Martijn.

 2. Victoria schreef:

  Wonen al heel lang op kreta waarbij de Lidl klanten, waarschijnlijk de dorpswinkeltjes, makkelijk 30 plastic zakjes van 1 cent kunnen kopen
  Bijna niemand heeft een eigen boodschappentas bij zich. Ook op de markt wordt alles verkocht in een gratis plastic zakje.
  De maatregel is prima als die ook wordt nageleefd !

  • Martijn schreef:

   Vereist een mentaliteitsverandering bij de consument. Als je boodschappen gaat doen, neem een of enkele tassen mee die jarenlang meegaan. Zeker voor Grieken met hun penibele economisch-financiële situatie is iedere eurocent besparing welkom.
   Martijn.

 3. […] Ook Griekenland verbiedt gratis plastic tasjes […]

 4. Daisy schreef:

  We komen graag op de Griekse eilanden, en het is ons inderdaad altijd opgevallen hoeveel er gebruik wordt gemaakt van plastic tasjes. Het lijkt onbewust te gaan, en dus vereist het waarschijnlijk een verandering van mentaliteit om duurzamer met kunststof om te gaan. Wij nemen in ieder geval onze eigen katoenen tassen mee voor boodschappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: