Vluchtelingenkamp Elliniko ontmanteld

De Griekse autoriteiten zijn vandaag begonnen met de ontmanteling van het Elliniko-kamp op het terrein van het voormalige vliegveld van Athene. In het geïmproviseerde vluchtelingenkamp woonden enkele honderden mensen in tenten.

De meesten  mensen die nog het kamp zaten – voornamelijk Afghaanse families – zijn overgebracht naar een nieuw opvangcentrum met containerwoningen in Thebe, in Centraal-Griekenland. De alleenstaande mannen die in het kamp verbleven, worden geregistreerd en op een andere locatie opgevangen.

Afgelopen zomer verbleven er nog 3000 mensen op het Elliniko-terrein. Veel migranten in het kamp komen niet in aanmerking voor opname in een EU-land. Sinds het sluiten van de Balkanroute, zitten meer dan 62.000 mensen vast in Griekenland.

Mensenrechtenorganisaties luidden al diverse keren de noodklok over de erbarmelijke leefomstandigheden in het tentenkamp. Zij noemden de situatie in Elliniko ‘mensonterend’. Vorige zomer zaten veel te veel mensen samengepakt in tenten in de verzengende hitte. Ook was er te weinig voedsel en was er veel criminaliteit in het kamp. In februari gingen mensen in het kamp in hongerstaking.

Het Elliniko-kamp, dat in de herfst van 2015 werd ingericht als tijdelijk opvangkamp voor vluchtelingen en migranten, had eigenlijk al in juli 2016 ontruimd moeten worden.

Binnen een half jaar wordt begonnen met de bouw van een luxe resort op de plaats van het voormalige vliegveld van Athene. Het prestigieuze Elliniko-project, dat 7,9 miljard euro kost, moet nog wel een aantal hindernissen nemen voor het een bouwvergunning kan krijgen.

Zo ligt een deel van het terrein in een beschermd bosgebied en moet eerst worden vastgesteld dat er geen waardevolle archeologische vondsten in de grond zitten.

Advertenties

2 Responses to Vluchtelingenkamp Elliniko ontmanteld

  1. […] Vluchtelingenkamp Elliniko ontmanteld […]

  2. […] juni van dit jaar werd een geïmproviseerd vluchtelingenkamp op het voormalige vliegveld ontmanteld. In het kamp woonden enkele honderden mensen in tenten, die werden overgebracht naar andere […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: