Voormalig premier Mitsotakis (98) overleden

De voormalige Griekse premier Konstantinos Mitsotakis is vanmorgen overleden. Hij werd 98 jaar. De  op 18 oktober 1918 in Chania geboren Mitsotakis had een enorme staat van dienst.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij tegen de nazi’s op zijn geboorte-eiland Kreta. In 1946 werd Mitsotakis gekozen als jongste lid in het Griekse parlement. Bij elke verkiezing tot de militaire coup van april 1967 werd hij herkozen. In 1952 maakte hij voor het eerst deel uit van een regering. Mitsotakis was minister van Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. Als minister van Buitenlandse Zaken was hij verantwoordelijk voor toetreding van Griekenland tot de Europese Unie.

In 1965 speelde Mitsotakis een beslissende rol bij de val van de regering van Georgios Papandreou. Mitsotakis werd in 1967 opgepakt tijdens de militaire junta, maar slaagde erin te vluchten naar Parijs waar hij tot 1974 in ballingschap leefde. Na de val van het Kolonelsregime keerde hij terug naar Griekenland. In 1977 richtte hij de Partij van Nieuwe Liberalen op, een partij die later opging in Nea Dimokratia (ND) van Konstantinos Karamanlis.

Mitsotakis was premier van 1990 tot 1993. Zijn regering kwam ten val over de kwestie-Macedonië door een groep dissidenten binnen ND onder leiding van (de latere premier) Antonis Samaras. Mitsotakis trad vervolgens ook terug als ND-leider, maar bleef parlementslid tot 2004. Ook na zijn vertrek uit de politiek bleef hij zich geregeld mengen in het publieke debat.

Als premier voerde Mitsotakis forse hervormingen door. Er werd gesneden in de overheidsuitgaven, staatsbedrijven werden geprivatiseerd en de publieke sector hervormd. Op buitenlands gebied heropende hij de gesprekken voor de vestiging van Amerikaanse legerbases op Griekse bodem en steunde hij pogingen tot een nieuwe dialoog met Turkije. Ook probeerde hij het vertrouwen van de belangrijkste economische en politieke partners terug te winnen.

De centrum-rechtse Mitsotakis behoorde tot een van de machtigste politieke families in Griekenland. Hij was een neef van de liberale staatsman Eleftherios Venizelos. Zijn vader en grootvaders zaten in het Griekse parlement. Mitsotakis’ oudste dochter Dora Bakoyannis was burgemeester van Athene tijdens de Olympische Spelen van 2004 en minister van Buitenlandse Zaken van 2006 tot 2009. Zijn zoon Kyriakos Mitsotakis werd in januari 2016 gekozen als partijleider van Nea Dimokratia.

Advertenties

2 Responses to Voormalig premier Mitsotakis (98) overleden

  1. Martijn schreef:

    Een belangrijk Grieks staatsman is heengegaan, op de gezegende leeftijd van 98 jaar. Hopelijk wordt zijn inzet voor een beter Griekenland niet vergeten of verkwanseld.
    Moge hij rusten in vrede.
    Martijn.

  2. […] Voormalig premier Konstantinos Mitsotakis (98) overleden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: