Sprinkhanenplaag op Agios Efstratios

De burgemeester van het eiland Agios Efstratios heeft de noodtoestand afgekondigd vanwege een enorme sprinkhanenplaag. De afgelopen dagen hebben miljoenen insecten bezit genomen van het eilandje in de Noord-Egeïsche Zee. Door het droge klimaat en de afwezigheid van de landbouw kunnen de sprinkhanen zich er snel voortplanten.

Het gaat om de Dociostaurus Maroccanus, een sprinkhaan die in heel Griekenland voorkomt en van de ene regio naar de andere trekt als hij geen voedsel meer kan vinden. Ze kunnen grote afstanden afleggen en richten grote schade aan.

De ‘indringers’ vreten op Agios Efstratios de graslanden kaal die noodzakelijk zijn voor de schapen- en geitenhouderij. Ook de huizen op het eiland hebben te maken met een ware invasie van sprinkhanen, waardoor het leven van de 270 eilandbewoners een ware nachtmerrie is geworden.  Bovendien is het slecht voor de bescheiden toeristensector op het eiland, omdat de bezoekers wegblijven.

Volgens burgemeester Maria Kakkali is het niet de eerste keer dat sprinkhanen een plaag vormen op het eiland. In de zomer van 2016 was het zelfs nog veel erger. “We konden zelfs niet in de straten lopen”, zegt Kakkali tegen de krant Ethnos. “Toen vielen de insecten huizen en winkels binnen.”

Agios Efstratios, ook bekend als Ai Stratis, is een klein eiland in de noordelijke Egeïsche Zee op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Lemnos en 80 kilometer ten noordwesten van Lesbos. Het eiland is een beschermd Natura2000-gebied, waardoor de sprinkhanen niet met gif mogen worden bestreden.

Er zijn inmiddels wel speciale teams op het eiland gearriveerd om de insecten te bestrijden, maar grote delen van het eiland zijn slecht bereikbaar vanwege het gebrekkige wegennet. Deskundigen van de Landbouwuniversiteit van Athene hebben daarom voorgesteld om vanuit de lucht te sproeien met milieuvriendelijke en biologische stoffen. Dat kan waarschijnlijk pas in juni omdat er eerst een vergunning moet worden aangevraagd.

De noodtoestand op het eiland duurt nog tot 17 augustus.

One Response to Sprinkhanenplaag op Agios Efstratios

  1. […] Sprinkhanenplaag op Agios Efstratios […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: